Ένας φόνος κάθε δύο ημέρες! Έκρηξη εγκληματικότητας το πρώτο εξάμηνο με τις ληστείες να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο

Μάρω Καρασαρίκη: « Οι περισσότεροι γνωστοί μου τον τελευταίο καιρό  έχουν πέσει, όπως κι εγώ, θύματα  κλοπής
«Με λήστεψαν μέρα μεσημέρι στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Αγίου Μάρκου. Βρισκόμουν σε ένα κατάστημα και κοίταζα τα ρούχα. Το μόνο που αισθάνθηκα ήταν ένα σπρώξιμο. Μέσα στον συνωστισμό δεν έδωσα σημασία. Λίγο αργότερα διαπίστωσα ότι μου είχαν κλέψει το πορτοφόλι μέσα από την τσάντα μου.
Ακολούθησε μεγάλη ταλαιπωρία γιατί στο πορτοφόλι είχα όλα τα απαραίτητα- κάρτες, ταυτότητα- και χρειάστηκε καιρός για να τα αντικαταστήσω».

Η κ. Μάρω Καρασαρίκη είναι ένα από τα εκατοντάδες θύματα κλοπής, χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκληματικότητας που παρουσίασε έκρηξη φέτος το πρώτο εξάμηνο στη χώρα. Οι κλοπές- διαρρήξεις παρουσίασαν μεγάλη αύξηση, ενώ οι ληστείες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι αριθμοί των στατιστικών στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Αστυνομία προκαλούν σοκ. Καθημερινά σε όλη τη χώρα γίνονται κατά μέσο όρο 216 κλοπές- διαρρήξεις, 14 ληστείες, 70 οχήματα γίνονται στόχος συμμοριών, ενώ σχεδόν κάθε 48 ώρες γίνεται μια δολοφονία.

«Οι περισσότεροι γνωστοί μου τον τελευταίο καιρό έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Βρισκόμουν στο λεωφορείο πριν από λίγο καιρό, όταν άκουσα μια κυρία να φωνάζει. Της είχαν κλέψει το πορτοφόλι και μέσα είχε αρκετά χρήματα. Μιας εξαδέλφης μου, πάλι σε λεωφορείο, της έσκισαν την τσάντα και της άρπαξαν το πορτοφόλι. Όταν πήγα στην Αστυνομία για να καταγγείλω την κλοπή, μου έκανε εντύπωση η αντίδραση των αστυνομικών. Μου είπαν απλώς ότι πριν από λίγο είχαν κλέψει την τσάντα μιας άλλης κυρίας και μου συνέστησαν να κάνω καταγγελία στο Τμήμα της γειτονιάς μου. Αυτό ήταν το λιγότερο που μπορούσα να πάθω με τόσα που έχω ακούσει ότι συμβαίνουν», προσέθεσε η κ. Καρασαρίκη.

Ρεκόρ δεκαετίας
Σε ληστείες με θύματα πολίτες παρουσιάζεται μεγαλύτερη έξαρση και αν ακολουθήσουν αυτή την ανοδική πορεία, θα σημειωθεί ρεκόρ δεκαετίας. Μεγάλη αύξηση, ακολουθώντας τη συνεχή αυξητική πορεία της τελευταίας τετραετίας- παρουσιάζουν οι κλοπές- διαρρήξεις καθώς και οι κλοπές οχημάτων. Σοβαρή αύξηση παρουσίασαν φέτος το πρώτο εξάμηνο και οι δολοφονίες, ενώ αρκετές από αυτές έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., εκδηλώνεται το 80% των ληστειών και των κλοπών- διαρρήξεων. Εγκληματικότητα παρατηρείται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο φέτος οι συλλήψεις για όλα τα ποινικά αδικήματα έχουν αυξηθεί κατά 12,42% (58.018

έναντι 51.606 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) και τα ποσοστά εξιχνίασης σοβαρών αδικημάτων έχουν παρουσιάσει βελτίωση, αλλά το πρόβλημα της εγκληματικότητας επιδεινώνεται για τα περισσότερα αδικήματα.

Στο έλεος των συμμοριών βρίσκονται καθημερινά οι πολίτες σε γειτονιές της πρωτεύουσας και βιώνουν τον φόβο και την ανασφάλεια λόγω της αύξησης των εγκλημάτων στον δρόμο. Πλέον οι δράστες έχουν κάνει στροφή στον μέσο πολίτη, τον περαστικό, τον ιδιοκτήτη μικρού καταστήματος, τον ιδιοκτήτη μοτοσυκλέτας ο οποίος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της εγκληματικότητας. Στον δρόμο και το σπίτι
Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα άλλα αδικήματα παρουσιάζουν οι ληστείες. Αναδεικνύεται σε υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα καθώς θύματα είναι πολίτες που δέχονται επιθέσεις στον δρόμο ή στα σπίτια τους. Φέτος το πρώτο εξάμηνο έγιναν 2.638 επιθέσεις, ληστείες και απόπειρες, δηλαδή 764 περισσότερες από τις 1.874 που είχαν σημειωθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μικροεγκλήματα στον δρόμο από δράστες που επιτίθενται σε πολίτες για να τους αρπάξουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, αφορούν οι περισσότερες ληστείες που καταγράφονται. Το 20,4% των ληστειών που σημειώθηκαν, ήταν επιθέσεις εις βάρος πολιτών για μικροποσά. Επίσης στροφή στα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια υγρών καύσιμων έχουν κάνει φέτος οι συμμορίες των ληστειών, καθώς το πρώτο εξάμηνο «χτυπήθηκαν» 208 σούπερ μάρκετ και 71 πρατήρια υγρών καύσιμων, ενώ οι ληστείες σε τράπεζες δεν ξεπέρασαν τις 202.

Κλοπέςδιαρρήξεις
Σοβαρή αύξηση παρουσίασαν οι κλοπές- λεηλασίες σπιτιών (επιδρομές και απόπειρες), που αυξήθηκαν σε 38.937. Σημειώθηκαν δηλαδή 3.686 περισσότερες από όσες την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ιδιοκτήτες οχημάτων πέφτουν θύματα διαρρηκτών, που αρπάζουν διάφορα αντικείμενα από τα σταθμευμένα οχήματα. Από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν, το 30,8%- δηλαδή 11.330- αφορούσαν κλοπές αντικειμένων από αυτοκίνητα. Το ποσοστό εξιχνιάσεων παραμένει χαμηλό, 18,46% των περιπτώσεων.

Αύξηση παρουσίασαν και οι κλοπές οχημάτων, κυρίως μοτοσυκλετών, οι οποίες αυξήθηκαν σε 12.683 σε σχέση με πέρυσι (11.075). Οι συμμορίες των διαρρηκτών προτιμούν κυρίως τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα. Έτσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 59% των οχημάτων που εκλάπησαν ήταν μοτοσυκλέτες (7.447).

Και για λίγα χρήματα
Ένοπλα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και ληστείες που κατέληξαν σε άγριες δολοφονίες ακόμα και για λίγα χρήματα, περιλαμβάνονται στις 162 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών που σημειώθηκαν φέτος. Και στις ανθρωποκτονίες παρατηρείται αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όταν το ίδιο διάστημα είχαν σημειωθεί 142. Το ποσοστό εξιχνίασης ανθρωποκτονιών παραμένει υψηλό και φέτος, οπότε διαμορφώθηκε σε 72,22 % με την εξιχνίαση 117 υποθέσεων.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις γειτονιές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εκδηλώνεται το 80% των ληστειών και των κλοπών- διαρρήξεων

Υψηλή εγκληματικότητα από αλλοδαπούς

ΥΨΗΛΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, η συμμετοχή των αλλοδαπών σε συγκεκριμένα βαριά αδικήματα, ληστείες, κλοπές - διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες και βιασμούς.

Στις ληστείες η συμμετοχή των αλλοδαπών φθάνει το 49,46%, στις κλοπέςδιαρρήξεις το 50,87%, στις ανθρωποκτονίες το 37,57%, στους βιασμούς το 48,36%. Στα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης το ποσοστό συμμετοχής υπερβαίνει το αντίστοιχο των Ελλήνων, αφού διαμορφώνεται σε 55,13%. Αποκλειστική δράση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζουν στην παραχάραξη (98,78%), τις πλαστογραφίες (95,67%)

και τις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας (90,72%).

ΤΑ ΝΕΑ
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου