Header Ads

Μαχαίρωσαν σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Κορυδαλλού - Μεγάλες καταστροφές από την εξέγερση των κρατουμένων.


Σοβαρές ζημιές στο προαύλιο και στον εσωτερικό χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, προκλήθηκαν από την κινητοποίηση των αλλαδαπών κρατουμένων το βράδυ της Κυριακής, ενώ η κατάσταση από χθες το πρωί έχει πλέον ομαλοποιηθεί.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο που χρησιμοποιείται από το ΚΕΘΕΑ καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο η λειτουργία του, θα συνεχιστεί κανονικά σε άλλο χώρο των φυλακών.
 Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τους κρατούμενους της Ε΄ πτέρυγας, οι οποίοι αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους και άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα, όπως αυγά και ντομάτες στους άντρες της εξωτερικής φρουράς, ενώ έβαλαν φωτιές σε σεντόνια και στρώματα. Σταδιακά, η εξέγερση επεκτάθηκε σε άλλες δύο πτέρυγες, ενώ τα ΜΑΤ προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών. Τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, οι κρατούμενοι αφού καταμετρήθηκαν μπήκαν στα κελιά τους. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για τα αίτια της κινητοποίησης των κρατουμένων παραμένουν ακόμα συγκεχυμένες.


 Κάποιοι αναφέρουν ότι έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική ταινία κατά του Μωάμεθ, ωστόσο η Πρωτοβουλία Για Τα Δικαιώματα Των Κρατουμένων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι πρόκειται για μία μαζική εξέγερση λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και πως ουδεμία σχέση έχει να κάνει η εξέγερσή τους με την αντιισλαμική ταινία.

Μάλιστα τονίζει ότι οι κρατούμενοι πολλών φυλακών σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και περίπου δέκα ημέρες, απέχοντας από τις εργασίες της φυλακής, ενώ κάνει λόγο για αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Σπύρος Καρακίτσος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι η κατάσταση στις φυλακές πλέον είναι οριακή, υπάρχει συνωστισμός από υπεράριθμους κρατούμενους, κυρίως αλλοδαπούς και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και να αναζητηθούν εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών, τόνισε ο κ. Καρακίτσος, αυτήν τη στιγμή μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού, υπάρχουν 2.300 κρατούμενοι, ενώ θα έπρεπε να είναι 900, σύμφωνα με το καταστατικό.
Πρόσθεσε επίσης, ότι ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 320 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για φύλαξη των κρατουμένων, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνον 118.

 Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων κατήγγειλε ότι την Τετάρτη στις 12/09 στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού, σωφρονιστικός υπάλληλος, μαχαιρώθηκε τρεις φορές πισώπλατα, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την τάξη σε κελί όπου συμπλέκονταν για άγνωστο λόγο μεταξύ τους Άραβες κρατούμενοι.
«Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα φονταμενταλισμού αντιμαχόμενων θρησκευτικών και πολιτισμικών ομάδων μιας άλλης και διαφορετικής κουλτούρας» τονίζει ο κ. Καρακίτσος και δηλώνει ότι το 70% των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί.

Για την αποσυμφόρηση αναφέρει, ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι αφού υπάρξει αναμόρφωση και βελτίωση του σωφρονιστικού κώδικα, να φιλοξενηθούν κάποιοι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές Αγιάς, Τίρυνθας, Κασσάνδρας και Κασσαβέτειας,
που αυτήν τη στιγμή, όπως τόνισε, είναι άδειες................................. --> -->

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.