Στον «αέρα» η συμφωνία με την Τουρκία - 1.660 λαθρομετανάστες στην Ελλάδα τις πρώτες 36 ώρες

Ομολογία ΣΟΚ από Τσίπρα: Έχουμε ανηφόρα για την εφαρμογή της - Υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε θα αντιμετωπίζαμε «ντόμινο μονομερών ενεργειών»...


www.eglimatikotita.gr - 21 - Μαρτίου - 2016
Με την συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα μετά την de facto μετατροπή της σε χώρα εγκλωβισμού των λαθρομεταναστών, γίνεται επισήμως και χώρα διαλογής των προσφύγων.

Ενώ οι μονομερείς ενέργειες των χωρών που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο επισφραγίστηκαν σιωπηρά, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι μέσω της πολύπλοκης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συμφωνίας αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο να κάνει την διαλογή προσφύγων και λαθρομεταναστών. Την κατάσταση αποτυπώνει η ενημέρωση του Συντονιστικού, ενώ επισήμως οι λαθρομετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας ξεπέρασαν τους 50.000, στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 1.662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου.

Ήδη στη Χίο το βράδυ της Κυριακής έφτασαν οι πρώτοι έξι αστυνομικοί από την Τουρκία ενώ στη Λέσβο κατέφθασαν 10 Τούρκοι παρατηρητές, όπου θα παραμείνουν εκεί για μια εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους.
Με διαβατήριο του ψευδοκράτους ένας από τους Τούρκους «παρατηρητές» στη Χίο. (Δείτε ΕΔΩ το Βίντεο)

Στις 7:30 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 582 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322 άνθρωποι) και Χίο (260 άνθρωποι). Από αυτούς, οι 200 μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

Παράλληλα στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10:20 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. «Μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται, διότι οι ροές εξ ανατολών δεν έχουν σταματήσει», καταγγέλλει ο  δημοσιογράφος του Lesvosnews.gr, Γιάννης Σινάνης. Σύμφωνα με την  ίδια πηγή στο νησί της Λέσβου βρίσκονται μετανάστες 77 εθνικοτήτων.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται, βάσει και της τελευταίας καταμέτρησης από το λιμενικό, περίπου 5.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες.

Στην πραγματικότητα η  ελληνική κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις της περί αλληλεγγύης και ανοικτών ευρωπαϊκών συνόρων, αναλαμβάνει τον ρόλο της αναχαίτισης του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη. Το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ στους πρόσφυγες είναι ότι στο εξής το ταξίδι τους θα σταματά στην Ελλάδα. Προς τούτο ήδη η Αυστρία κινείται στο να σφραγίσει και τα σύνορα της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Η  υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ σε δηλώσεις της σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήδη προειδοποίσε ότι οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να επιλέγουν όποια χώρα θέλουν και ότι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα καθώς επίσης ότι θα πρέπει να κλείσει και η εναλλακτική διαδρομή των ανατολικών Βαλκανίων.

Η χθεσινή 20η Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας δεν ήταν ενθαρρυντική, στα νησιά έφθασαν περίπου 870 νέοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού και άλλοι τόσοι καταγράφηκαν μέχρι την Δευτέρα το πρωί. Με βάση την Συμφωνία αυτοί θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, εάν εγκριθεί τότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο.

Καθώς το έργο αυτό προβλέπεται δύσκολο και οι διατυπώσεις περίπλοκες η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια από περίπου 2.500 ειδικούς από τις υπηρεσίες της ΕΕ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε αυτούς προστίθενται 1500 Έλληνες που θα συγκροτούν την γραφειοκρατία για την διαλογή και την περαιτέρω διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.  Από τους 2.500 Ευρωπαίους  οι 400 θα είναι  από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), οι 400 θα είναι διερμηνείς και οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι προσωπικό ασφαλείας.

Για τους λαθρομετανάστες που δεν δικαιούνται καθεστώς ασύλου και όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις τους θα αρχίζει η διαδικασία επιστροφής τους στην Τουρκία την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χαρακτηρίσει “ασφαλή χώρα”. Ένα από τα πολλά γκρίζα σημεία της Συμφωνίας είναι ότι για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία ένας άλλος θα εγκαθίσταται από την Συρία στην Ευρώπη. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα.

Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος Σύρος που δικαιούται ασύλου να επιστρέφεται στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης “Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες” και προβλέπεται ότι οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν στις 4 Απριλίου. Πάντως προβλέπεται ότι θα επιβαρυνθούν τα νησιά αφού όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου θα παραμένουν εκεί μέχρι να διευθετηθεί η υπόθεσή τους.

Καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται οι νεοεισερχόμενοι προστίθενται στους 50.000 που ήδη βρίσκονται στην χώρα. Περί τους 14.000 βρίσκονται στην Ειδομένη την οποία δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν παρά την απόφαση της ΕΕ, διατηρώντας τις ελπίδες τους ότι θα βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν το ταξίδι. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου επιτήδειοι λαθροδιακινητές τους παρωθούν να παραμείνουν με την υπόσχεση ότι θα τους εξασφαλίσουν οδό διαφυγής μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας. Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε ότι στην εβδομάδα αυτή θα εξασφαλίσει ακόμη 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας σε οργανωμένες δομές στο εσωτερικό της χώρας.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρωθυπουργού ήταν η συγκρότηση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό την προεδρία του και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμύνης, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και μία σειρά αναπληρωτές, αρμόδιοι για τις διαφόρες πτυχές του προσφυγικού που συνολικά απαρτίζουν το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Δείτε τη συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών


protothema.gr
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :

  1. Ανώνυμος3/22/2016 3:27 π.μ.

    Αυτό ήταν τό σχέδιο έξ αρχής, νά μείνουν στήν Ελλάδα. ΣΧΕΔΙΟ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ. Συνομιλίες, διαπραγματεύσεις καί άλλες αηδίες όπως οί ψευτοδιαπραγματεύσεις πού κράτησαν 6 μήνες πρίν φέρουν τό 3ο μνημόνιο, είναι γιά νά κοροιδεύουν τούς συριζομαλάκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή