Τώρα ψάχνουν πώς να ελέγξουν τις 176 ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
Νόμος & τάξη για τη δράση των ΜΚΟ.

Σχέδιο για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση..Θέλουν να βάλουν αυστηρούς κανόνες στη δράση τους..                              


 - 14 Απριλίου 2016
Υποχρεώνονται να υποβάλουν αναλυτικά στοιχεία με τα μέλη τους, ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς. Το ελληνικό κράτος θα υποδεικνύει πού θα δραστηριοποιούνται και με ποιον τρόπο. Αυστηρός έλεγχος για όλα τα κονδύλια που παίρνουν από Ελλάδα και ΕΕ.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην χώρα μας αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμά του το «Έθνος».

Με μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από τις δεκάδες καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και αφορούν στην προσφυγική κρίση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με σκοπό να βάλει αυστηρούς κανόνες στη δράση των συνολικά 176 ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα.

Με βάση το σχέδιο αυτό καμία ΜΚΟ δεν θα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία ή δράση χωρίς την υπόδειξη και την άδεια του ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο έλεγχος των ΜΚΟ θα γίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Η κάθε ΜΚΟ που επιθυμεί να αναλάβει δράση εντός του ελληνικού εδάφους θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση στο υπουργείο και μαζί με την σχετική αίτηση, θα πρέπει να καταθέτει τη λίστα των μελών της, το ΑΦΜ της καθώς και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Επίσης, είναι απαραίτητο η ΜΚΟ να καταθέτει συγκεκριμένα αποδεικτικά για την επιχείρηση που λαμβάνει αλλά και για το ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της δράσης της και ποιος είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου.

Τέλος, η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας του Πολίτη θα ελέγχει τα οικονομικά και τραπεζικά στοιχεία της αιτούσας ΜΚΟ και εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά της θα μπαίνει σε λίστα προτεραιότητας και βάσει των αναγκών που υπάρχουν εκείνη την στιγμή το υπουργείο θα υποδεικνύει την περιοχή και την ακριβή αποστολή δράσης.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
• Ο έλεγχος των ΜΚΟ θα γίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο.
• Η κάθε ΜΚΟ που επιθυμεί να αναλάβει δράση εντός ελληνικού εδάφους υποβάλλει σχετική αίτηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μαζί με τη σχετική αίτηση καταθέτει λίστα μελών, ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης είναι απαραίτητο η ΜΚΟ να καταθέτει συγκεκριμένα αποδεικτικά για την επιχορήγηση που λαμβάνει αλλά και για το ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της δράσης της και ποιος είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου.
• Η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας του Πολίτη προβαίνει στον σχετικό έλεγχο για τη δράση και τα οικονομικά-τραπεζικά στοιχεία της αιτούσας ΜΚΟ και εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά της μπαίνει σε λίστα προτεραιότητας και βάσει των αναγκών που υπάρχουν εκείνη τη χρονική στιγμή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποδεικνύει την περιοχή και την ακριβή αποστολή δράσης.
Σε καμία περίπτωση η ΜΚΟ δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία ή δράση χωρίς την υπόδειξη και την άδεια του ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα!
Η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου είχε εντοπιστεί από το περασμένο φθινόπωρο και μάλιστα είχε καταγγελθεί στις Βρυξέλλες από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο η ΕΕ να συμμερίζεται την ύπαρξη προβλήματος.
Παρ' όλα αυτά συνεχίζονταν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο, που μόνο με την αρωγή, τη διάσωση και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών δεν έχει σχέση, ενώ είχαν κινηθεί και ποινικές διαδικασίες σε μέλη τους. Μάλιστα εκδόθηκε και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.
«Χάνονται» 10 δισ. ετησίως
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η ΕΕ σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα «αναπτυξιακά κονδύλια» που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες της ΕΕ σ' όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, περίπου τα 10 «χάνονται» σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν.
Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στη χώρα, πώς χρηματοδοτούνται, ποιος είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους.
Τους τρόμαξε η ένταση
Σόου από τρεις προέδρους στη Γευγελή
Σε... αποστειρωμένο τοπίο, οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ βρέθηκαν χθες στη Γευγελή, για να επισκεφτούν το κέντρο προσφύγων του Βίνογιουγκ, να επιθεωρήσουν τους αστυνομικούς της Κροατίας και της Σλοβενίας που συμμετέχουν στον έλεγχο των συνόρων και να συναντηθούν και να απαθανατιστούν μόνο με ένα... δείγμα προσφύγων, που έφεραν καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, καθώς και με έναν μικρό αριθμό μικρών παιδιών.
Την ίδια ώρα αγνόησαν τους 139 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κέντρο, οι οποίοι αντιδρούσαν και φώναζαν διαμαρτυρόμενοι πιο πέρα. Επίσης δεν πήγαν στο σύνορο απέναντι από την Ειδομένη, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί η επίσκεψή τους σ΄ αυτό, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας και της έντασης που προκλήθηκε κοντά στον φράχτη, όπως ειπώθηκε.
πηγες: Εθνος-Π/Θ
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :

  1. Ανώνυμος4/14/2016 4:27 μ.μ.

    ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝΕ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ. ΕΤΣΙ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΠΑΝΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή