Τσίπρας: Υπερασπίζεστε τους πλούσιους - Μητσοτάκης: Κάνετε την Ελλάδα «Banana Republic» (Live Tv)

Σύγκρουση για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων-ΜΜΕ, με φόντο τη διαπραγμάτευση..Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ..


 - 15 Απριλίου 2016
Η συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής σήμερα στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε πολιτική μάχη, την ώρα που η άλλη μάχη για την αξιολόγηση και το χρέος θα κρίνεται στην Ουάσιγκτον
Σε προσωπική μονομαχία με τον πρόεδρο της ΝΔ επιχειρεί να μετατατρέψει ο πρωθυπουργός τη συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Από το ξεκίνημα απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, προσπαθώντας να τον φέρει σε δύσκολη θέση και να τον αναγκάσει να απολογηθεί για τις μηνύσεις που κατέθεσαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα δύο ζητήματα, για τα οποία ζήτησε εξηγήσεις η Όλγα Γεροβασίλη, ήταν η διαχείριση της κυβέρνησης Σαμαρά για τις λίστες της διαπλοκής και το θέμα των εκβιαστών.

"Προέκυψε, δε, ότι όχι μόνο φιλικά πρόσωπα, όπως ο Παπασταύρου, αλλά και συγγενικά πρόσωπα που είχατε αποκρύψει το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν στις λίστες. Όπως και στο κρίσιμο θέμα των εκβιαστών και των payrolls. Καμία απάντηση, τίποτε για την ταμπακέρα, μόνο μηνύσεις και αγωγές. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης" είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: "Αυτό που θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός είναι πώς έφτασε αυτή η χώρα μέχρι εδώ. Μιλάτε για παρέα, ωστόσο αυτή η παρέα που λεηλάτησε τον εθνικό πλούτο δεν πρέπει να λογοδοτήσει. Συνεχίζεται να καλύπτετε τον Παπασταύρου και να καλύπτετε και την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στο συρτάρι".

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη αύριο, προκειμένου να προβάλει ότι δικαιώνεται η πολιτική του στο προσφυγικό που ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίστηκε με την άσκηση βίας από την πλευρά των Σκοπίων.

Στο οικονομικό, τον κατηγόρησε ότι με τη συνέντευξή του στην Washington Post δυσφήμησε τη χώρα και ταυτίστηκε με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με τη θέση του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις, το λοκ-άουτ και το συνδικαλιστικό νόμο.

"Αυτή είναι η ιδεολογία σας, υπερασπίζεστε τους πλούσιους έναντι των χαμηλότερων στρωμάτων. Στο ασφαλιστικό είσαστε υπέρ της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων. Ενώ η κυβέρνηση δίνει μάχη για τις κόκκινες γραμμές της, εσείς στηρίζετε τις θέσεις των δανειστών" είπε ακόμη.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θράσος την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «αριστερό ολοκληρωτισμό» όσον αφορά τον χειρισμό των Μέσων Ενημέρωσης.

Ανέφερε ακόμη: «Το θράσος σας πήγε ένα βήμα παραπέρα, όταν τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για τους πιστωτικούς ελέγχους και την ασφυξία που επιβλήθηκαν πέρυσι. Φθάσατε στο σημείο, όταν υπήρξαν τα δημοσιεύματα στο WikiLeaks για το ΔΝΤ, αντί να δείτε την ουσία και να συνταχθείτε, ρωτούσατε από πού προκέκυψαν οι διαρροές και πήρατε τη θέση των δανειστών» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς επιπλέον μέτρα».

Οι πραγματικοί υπαίτιοι της καταστροφής της χώρας ήταν οι φοροφυγάδες, τα golden boys, οι καναλάρχες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα που τους στήριζαν, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ακόμη και όταν ξέσπασε η κρίση, το τραπεζικό σύστημα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τα κόμματα και τα ΜΜΕ με προνομιακούς όρους.

Για το αντικείμενο της υπό σύσταση Εξεταστικής επιτροπής είπε ο κ. Τσίπρας: «Την περίοδο που η κρίση ήταν σε εξέλιξη, ποια εγκληματική βούληση επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ; Με ποιες προυποθέσεις και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε αυτή η αναχρηματτοδότηση, είναι το θέμα που θα διερευνήσει η Εξεταστική επιτροπή».

Θαλασσοταραχή για τα θαλασσοδάνεια

Το καθαυτό αντικείμενο όμως της συζήτησης, δηλαδή τα δάνεια που έδωσαν τράπεζες, ακόμη και μεσούσης της κρίσης, στα κόμματα και σε ΜΜΕ, επίσης θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό πεδίο για εκείνον αυτό τη συζήτηση, καθώς τα δάνεια των κομμάτων αφορούν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (συνολικά 270 εκ ευρώ, τα οποία όπως είχε επιβεβαιώσει το Φεβρουάριο του 2014 ο τότε επίτροπος Αλμούνια είχαν σταματήσει να εξυπηρετούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις αρχές του 2013). Αλλά και η Συγγρού έχει δηλώσει αποφασισμένη να μην επιτρέψει μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος από το ΣΥΡΙΖΑ για αυτό άλλωστε και η ΝΔ ψηφίζει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής.
Τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε υπενθυμίσει ότι με νόμο του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τις διοικήσεις των τραπεζών, μπήκαν στο αρχείο οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, ο υποψήφιος τότε για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι οφείλεται ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό και είχε δεσμευθεί ότι ως πρόεδρος της ΝΔ θα εισηγηθεί αλλαγή στο καταστατικό ώστε να απαγορευθεί ο δανεισμός του κόμματος και θα επιδιώξει την ιδιωτική χρηματοδότησή του με διαφάνεια.
Για την ιστορία, ο νόμος 4146/2013 είχε ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2013 και το άρθρο 78 ανέφερε:
“Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).”
Το νόμο είχαν ψηφίσει τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία ζητώντας την απόρριψη της ρύθμισης και στη συνέχεια το θέμα είχε θέσει και στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής τότε και πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ξεχωριστό κομμάτι της συζήτησης αποτελούν τα δάνεια σε ΜΜΕ, συχνά υπερχρεωμένα και δη σε περιόδους που άλλες επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση σε “ζεστό χρήμα” από τις τράπεζες.

Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου