Αλβανική πρόκληση: Αυτοαποκαλούμενοι «τσάμηδες» διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Κοτζιά στα Τίρανα

Στημένο το σκηνικό από την Αλβανική κυβέρνηση...
Σε κλοιό αυτοαποκαλούμενων αλβανοτσάμηδων διαδηλωτών βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς- Δυναμίτισαν το κλίμα οι δηλώσεις του Έντι Ράμα...


- 06 Ιουνίου 2016
Την ευκαιρία στους Αλβανούς να προβάλλουν και επισήμως τις διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδος για τη δήθεν τσαμουριά έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με την απροετοίμαστη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα και τις αξιώσεις των Αλβανών σε μια εποχή που οι γείτονες θεωρούν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα, λόγω και της οικονομικής κρίσης. 

Σε μια αμήχανη κίνηση, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρότεινε στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών να συμφωνηθεί οδικός χάρτης για να συζητηθούν όλα τα διμερή θέματα, τακτική που ο κ. Κοτζιάς ακολούθησε και στην περίπτωση των Σκοπίων χωρίς όμως αποτελέσματα.

Να μπει από την πίσω πόρτα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, φέρονται να πρότειναν οι Αλβανοί στο Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να αποφύγει να έρθει σε επαφή με ομάδες τσάμηδων διαδηλωτών που ετοίμασαν θερμή υποδοχή στον Ελληνα υπουργό!

Αν και η ελληνική διπλωματική αποστολή διέψευδε τη συγκεκριμένη πρόταση, εντούτοις το κλίμα είναι δυναμιτισμένο από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος για μία ακόμη φορά και μάλιστα την παραμονή της επίσκεψης Κοτζιά, έθεσε θέμα τσάμηδων.

Οι ομάδες περίπου 150 αυτοποκαλούμενων «Τσάμηδων» διαδηλωτών, και μάλιστα υπό την ανοχή των αλβανικών αρχών, επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του Νίκου Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του αλβανικού ΥΠΕΞ και φώναζαν συνθήματα όπως «τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».

Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παρέμειναν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα μέχρι το τέλος της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:30.

Στις επίσημες κοινές δηλώσεις, η πρώτη ερώτηση των Αλβανών δημοσιογράφων ήταν για την Τσαμουριά, ενδεικτικό του ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα και τη διαδήλωση έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν προφανώς στημένο από τα Τίρανα.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι προσπάθησε να εμφανιστεί και σαν... υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι το υποτιθέμενο θέμα των Τσάμηδων δεν αφορά εδαφικές διεκδικήσεις αλλά είναι θέμα δικαιωμάτων.

Σε άλλη ερώτηση για την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συμφωνία έθιγε τα συμφέροντα της χώρας του.

Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσατι στην Αθήνα, ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς. Επικεφαλής της συγκέντρωσης και της πορείας που είχε προηγηθεί, μάλιστα, είναι ο πρόεδρος του κόμματος Στετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.

Σημειώνεται, ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήσει έως τώρα να διατηρήσει χαμηλούς τόνους προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις, ωστόσο, είναι άγνωστο τί θα ακολουιήσει με δεδομένη τη θερμή υποδοχή του Νίκου Κοτζιά στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κοτζιάς- Μπουσάτι: Συμφωνία για κοινή ατζέντα

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις τόσο από τις εμπρηστικές δηλώσεις Ράμα, όσο και από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στα Τίρανα τσάμηδες διαδηλωτές στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, επιχείρησαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αλβανός ομόλογός του Ντικμίρ Μπουσάτι, μετά τη συνάντησή τους.
Οπως διαρρέεται και από τις δύο πλευρές, το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών ήταν καλό, ενώ κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα.

«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ», παραδέχθηκε ο Αλβανός Υπουργός, ενώ αφού ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά και επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο».

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο.  Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ.Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και πρόσθεσε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου.

Ουσιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε στις δηλώσεις του στο ίδιο μήκος κύματος με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου του για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τσάμικο ζήτημα. Ομως, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι μπροστά στις προκλήσεις η ένταση που επικράτησε έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα της επίσκεψης Κοτζιά δυναμιτίζουν το κλίμα.

Απαντώντας στο παραλήρημα Ράμα, το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει: «Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Βίντεο- Αυτοαποκαλούμενοι «τσάμηδες» διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Κοτζιά στα Τίρανα Αν το βίντεο δεν δείχνει δείτε το εδώ..
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου