Είναι τελικά εφικτή η Ένωση των Εθνικιστών;...

Σε φύλλο του Ελεύθερου Κόσμου (α.τ. 465 Απρίλιος 2016) παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ενωτικής πρωτοβουλίας της εφημερίδας για το μέλλον του Εθνικιστικού Κινήματος και δημοσιεύθηκαν διάφορα άρθρα για αναμενόμενες εξελίξεις, όπως είναι η δημιουργία νέων κομμάτων του λεγόμενου εθνικού χώρου.


 - 01 Ιουνίου 2016
Ήδη στο διάστημα που παρήλθε μέχρι την κυκλοφορία του παρόντος φύλου της εφημερίδας υπήρξαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η ίδρυση της Εθνικής Ενότητας από τον Καρατζαφέρη και οι διαγραφές στελεχών της Ν.Δ. και της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., που ακολούθησαν την πρόσφατη διαγραφή του Φ. Κρανιδιώτη.

Έχω εκφράσει εδώ και μήνες την γνώμη ότι βαδίζουμε προς πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα ιδίως από τις ζυμώσεις που γίνονται στον χώρο της δεξιάς, λαϊκής δεξιάς, πατριωτικής δεξιάς, ακροδεξιάς ή όπως αλλιώς αποκαλείται ο περίεργος και θολός πολιτικός χώρος στον οποίο «ψαρεύουν» όσοι θέλουν να τοποθετηθούν ανάμεσα στην Ν.Δ. και την Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για πολιτικούς που δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται «ακραίοι» αλλά δεν τους αρέσει και το «κέντρο» ή ο «νεοφιλελευθερισμός» του Κούλη.
Γι’ αυτούς είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των εθνικιστών αλλά όχι οι ίδιοι οι εθνικιστές.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Εθνικιστικό Κίνημα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει στο μέλλον. Η ενωτική πρωτοβουλία του Ελεύθερου Κόσμου, παρότι θνησιγενής, ξεδιάλυνε αρκετά το τοπίο για όσους διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές.

Χρυσή Aυγή
Είναι δεδομένο ότι η Χρυσή Αυγή είναι «εναντίον όλων» και διακηρύσσει ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Αυτά τα συνθήματα είναι απόδειξη ηγεμονικών τάσεων, που πρόσφατα πήραν και την μορφή Σταλινισμού, αφού σε άρθρο στην ιστοσελίδα της Αντεπίθεσης ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής παρουσιάζεται ως ο πατέρας όλων των Εθνικιστών, κάτι σαν τον «πατερούλη Στάλιν» των κομμουνιστών.
Υπό αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε συνεργασία της Χρυσής Αυγής με άλλα εθνικιστικά κόμματα αποκλείεται και μοναδικός προτεινόμενος δρόμος από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι η πολιτική υποταγή μέσω της απορρόφησης από τον κομματικό μηχανισμό της Χρυσής Αυγής. Επομένως, η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε ενωμένο Εθνικιστικό Κίνημα αλλά θα τραβήξει τον δρόμο της. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι από την στιγμή που η Χρυσή Αυγή δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες, έχει λάβει μεγάλα εκλογικά ποσοστά και εκπροσωπείται στην βουλή, δικαιούται να έχει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στον εθνικιστικό χώρο. Ο αντίλογος όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια ουδέποτε η Χρυσή Αυγή ζήτησε την βοήθεια παλαιών και έμπειρων εθνικιστών, ουδέποτε έκανε προσκλητήριο ενότητας του εθνικιστικού χώρου και τίποτα δεν προμηνύει οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία της.

Εθνική Ενότητα
Ο ΛΑ.Ο.Σ., από την άλλη πλευρά, μετατράπηκε σε Εθνική Ενότητα με πρόεδρο πάλι τον Καρατζαφέρη. Έχει γίνει πολλή κουβέντα για τους λόγους που ο Καρατζαφέρης επανέρχεται αυτή την στιγμή στην πολιτική σκηνή. Προφανώς μυρίστηκε εκλογές. Επιπλέον, η πιθανή εκλογή του στη βουλή να τον βοηθήσει ποικιλοτρόπως στην εμπλοκή που έχει με την δικαιοσύνη για τις εταιρείες off-shore. Σε κάθε περίπτωση, γνώμη μου είναι ότι ο Καρατζαφέρης δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις για το μέλλον του Εθνικιστικού Κινήματος διότι δεν είναι εθνικιστής.
Στις ερωτήσεις του Ελεύθερου Κόσμου για το μέλλον του Εθνικιστικού Κινήματος απάντησε χρησιμοποιώντας την φράση «Πατριωτικό Κίνημα». Στην στάση του αυτή είναι ειλικρινής καθόσον ο ίδιος ουδέποτε έχει δηλώσει ότι είναι εθνικιστής. Σε συνεντεύξεις που έδωσε πρόσφατα δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι η «συνέχεια της ΕΡΕ και της ΝΔ του Αβέρωφ και του Καραμανλή». Το γεγονός ότι έχει παρασύρει εθνικιστές που τον ψηφίζουν ή είναι ακόμα και υποψήφιοι στο κόμμα του δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε ευμενή αντιμετώπιση από τους εθνικιστές. Ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από το Εθνικιστικό Κίνημα όπως και τα λοιπά συστημικά κόμματα και να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας.

Λ.Ε.Π.ΕΝ.
Ο εκπρόσωπος της Λ.Ε.Π.ΕΝ., Χ. Μιχαλακόπουλος, έδωσε διεξοδικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του Ελεύθερου Κόσμου. Παρότι είναι εμφανής η δημιουργία του κόμματος ως αντίδραση στον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής από στελέχη της που απομακρύνθηκαν, είναι θετικό ότι η Λ.Ε.Π.ΕΝ. είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και θέτει κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις. Στα θετικά σημεία της επίσης είναι η καθαρή συνεργασία της με πατριωτικές κινήσεις της επαρχίας, που αποδεικνύει ότι δεν έχει τάσεις «οπλαρχηγού» (με την κακή έννοια) και η συμμετοχή της στην εκδήλωση κατά της λαθρομετανάστευσης στον Πειραιά, την οποία δεν προσπάθησε να καπελώσει. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά η Χρυσή Αυγή αναγκάστηκε να συρθεί σε εκδήλωση με το ίδιο θέμα στην ίδια περιοχή φοβούμενη ότι η Λ.Ε.Π.ΕΝ. βρέθηκε ένα βήμα μπροστά της.

Εθνικό Μέτωπο
Το Εθνικό Μέτωπο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Μ. Κώνστα, δεν φαίνεται διατεθειμένο να συνεργαστεί με λοιπούς εθνικιστικούς πολιτικούς φορείς και κάνει λόγο για συνέχιση της ανεξάρτητης πολιτικής διαδρομής του. Θετικό στοιχείο είναι ότι αυτοχαρακτηρίζεται καθαρά ως εθνικιστικό κόμμα και προσκαλεί όποιον θέλει να ενταχθεί στις τάξεις του και να αναδειχθεί μέσω του αγώνα. Αρνητικό στοιχείο είναι ότι το Εθνικό Μέτωπο απείχε από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και όσες φορές συμμετείχε σ’ αυτές τα ποσοστά του ήταν μικρά.

Οι Αυτοδιοίκητοι…
Ο Γ. Σαγιάς, ο Γ. Δημητρούλιας και ο Γ. Κουριαννίδης είναι παλαιοί συναγωνιστές, έχουν προσφέρει πολλά στο Εθνικιστικό Κίνημα και τα τελευταία χρόνια εστιάζουν την πολιτική δράση τους στις τοπικές κοινωνίες. Η γνώμη τους βαρύνει λόγω των περγαμηνών τους.

Ο Γ. Σαγιάς έχει υπάρξει αντιδήμαρχος Λαμίας και τώρα είναι δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Λαμία Πορτοκαλί Πόλη» της αντιπολίτευσης. Έχει σημαντική παρουσία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ουδέποτε αρνήθηκε ότι είναι εθνικιστής αλλά γύρω του συσπειρώνει προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η πρότασή του για το μέλλον του Ελληνικού Εθνικισμού ονομάζεται «Εθνομελλοντισμός» και την έχει αναλύσει σε διάφορα άρθρα του. Πιστεύει στην ενότητα του Εθνικιστικού Κινήματος χωρίς αποκλεισμούς και προτείνει την δημιουργία μίας «δεξαμενής εθνικής σκέψης».

Ο Γ. Δημητρούλιας είναι επικεφαλής της «Ελληνικής Δράσης Καλαμάτας» και έχει στο ενεργητικό του την διοργάνωση πολλών εθνικιστικών εκδηλώσεων. Προτείνει την δημιουργία ενός Εθνικιστικού κινήματος που θα λειτουργεί με επιτροπές, χωρίς αρχηγούς, απορρίπτει – ορθά – την αντίληψη ότι ο Ελληνικός Εθνικισμός προέρχεται από την Δεξιά και εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα γενιά θα δώσει την λύση και θα είναι το μέλλον του Εθνικιστικού Κινήματος.
Ο Γ. Κουριαννίδης δραστηριοποιείται μέσω των «Δεσμών Ελλήνων» στην Θεσσαλονίκη, εκδίδει την «Ενδοχώρα» και έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκφράζει την εμπιστοσύνη του στους νέους εθνικιστές και προϋπόθεση για την ενότητα του Εθνικιστικού Κινήματος θεωρεί την καλή προαίρεση όλων.
Η εμπειρία των τριών προαναφερθέντων Εθνικιστών στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην πολιτική γενικότερα αποτελεί κεφάλαιο το οποίο πρέπει να εκμεταλλευθεί το όποιο ενωμένο μελλοντικά Εθνικιστικό Κίνημα.

Κωνσταντίνος Πλεύρης
Τελευταίον στην ανάλυσή μου, από όσους απάντησαν στις ερωτήσεις του Ελεύθερου Κόσμου, άφησα τον Κ. Πλεύρη, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του και μιλά για την επερχόμενη βιολογική καταστροφή της Φυλής μας. Θεωρεί ότι το Εθνικιστικό Κίνημα θα αναπτυχθεί στο προσεχές μέλλον και έχοντας εμπειρία δεκαετιών ως αρχηγός εθνικιστικών κομμάτων μας συμβουλεύει να παραμερίσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να γίνουμε όλοι απλοί στρατιώτες υπέρ της Ελλάδας.
Το εθνικιστικό κίνημα, κατά την γνώμη του, πρέπει να είναι αντιδημοκρατικό, αντικομμουνιστικό και αντιπλουτοκρατικό. Δεν θεωρώ ότι στην παρούσα φάση ο Κ. Πλεύρης θα επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά μέσω της Πρώτης Γραμμής ή άλλου εθνικιστικού κόμματος, αλλά πάντοτε θα είναι ο θεωρητικός του Ελληνικού Εθνικισμού με τα απαράμιλλης αξίας συγγράμματά του και πηγή έμπνευσης για τους νέους εθνικιστές.

Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
Από την ανάλυση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, δηλαδή το κόμμα των στρατιωτικών, και ο Φ. Κρανιδιώτης. Οι Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας είναι ένα πατριωτικό κόμμα, συντηρητικό αλλά, όπως και ο Καρατζαφέρης, ποτέ δεν θα αποκτήσει χαρακτήρα εθνικιστικό. Πιθανόν κάποια μέλη του να είναι εθνικιστές αλλά οι περισσότεροι δηλώνουν απλά πατριώτες. Κατά την γνώμη μου δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σύνδρομο «μην μας πουν φασίστες» και για τον λόγο αυτό δεν έχουν θέση στις συζητήσεις για το μέλλον του Εθνικιστικού Κινήματος. Όταν διαβούν τον Ρουβίκωνα και πλέον δηλώσουν εθνικιστές, φυλετιστές και αντιδημοκράτες τότε μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ο Φ. Κρανιδιώτης, προσφάτως διαγραφείς από τον Κούλη, υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Ν.Δ. και της ΠΟΛ.ΑΝ. και προσωπικός φίλος του Α. Σαμαρά. Δηλώνει πατριώτης, απορρίπτει τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, είναι υπερήφανος για το ότι υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις και αδιαφορεί για την κριτική που ασκούν εναντίον του αρκετά ΜΜΕ. Παρόλα αυτά δεν είναι εθνικιστής. Είναι ένας δεξιός, δημοκράτης και συντηρητικός πολιτικός, επομένως ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για συμμετοχή του στο Εθνικιστικό Κίνημα. Είναι πολύ πιθανό να ιδρύσει πολιτικό κόμμα, αλλά είναι απίθανο αυτό το κόμμα να είναι εθνικιστικό.

Λοιποί «πατριώτες»
Υπάρχουν πολλά ακόμα κόμματα και πρόσωπα που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο παρόν άρθρο ως υποψήφια για συμμετοχή σε μία ενωτική προσπάθεια των Ελλήνων Εθνικιστών, όμως για λόγους οικονομίας χώρου επέλεξα να αναφερθώ σε συγκεκριμένους. Για παράδειγμα, ο Βελόπουλος, που επίσης μυρίστηκε εκλογές, οργώνει την Ελλάδα διοργανώνοντας ομιλίες και διαδίδοντας ότι θα ιδρυθεί φιλορωσικό κόμμα. Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τον Ελληνικό Εθνικισμό και ότι οποιαδήποτε σύνδεση των εθνικιστών με εξαρτημένα από το εξωτερικό κόμματα μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει, όπως είναι ο χαρακτηρισμός του ξενόδουλου, του υποτελούς, του τυχοδιώκτη και του γραφικού.
Χρήστος Μπίσδας
www.elkosmos.gr
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια :

 1. Ανώνυμος6/01/2016 4:24 π.μ.

  απαιτειται αμεσα συνεδριο με πρωτοβουλια να ενωθει ολος ο ευρυτερος πατριωτικος-εθνικιστικος χωρος με νεο αρχηγο

  η χ.α. αν δεν απαλλαγει απο το αρρωστο υποβαθρο της δεν εχει απολυτως κανενα μελλον,η μονη λυση που βλεπω ειναι να μεταλλαχθει σε κατι οπως το fpö της αυστριας,το front national της le pen κλπ...και θα το καταφερει μονοαν ανοιχτει προς τα αλλα κομματα-κινηματα-κινησεις του ευρυτερου πατριωτικου-εθνικιστικου χωρου ωστε να δημιουργησουν εναν νεο φορεα οπου θα στεγαζονται ολοι μαζι(εστω αρχικα να κρατησει ο καθενας την αυτονομια του)και που θα αποκτησει την δικη του δυναμικη και θα προσελκυσει σταδιακα και κοσμο περα απο τον χωρο

  παρτε πρωτοβουλια να ενωσετε τον ευρυτερο πατριωτικο-εθνικιστικο χωρο κατω απο εναν φορεα εστω και αυτονομα ο καθενας,δεν υπαρχει η πολυτελεια ο χωρος να ειναι διασπασμενος,κατω απο εναν φορεα θα αποκτησει την δικη του δυναμικη που θα προσελκυσει και κοσμο περα απο τον χωρο

  εννοω κομματα οπως χ.α.,το εθνικο μετωπο,κοινωνια,συνδεσμος εθνικης ενοτητας ,λαος κλπ...

  και ειμαι σιγουρος σε ολη την ελλαδα υπαρχουν και αλλα κινηματα και κινησεις(μικρα ή μεγαλα) αλλα και προσωπικοτητες που κινουνται σε αυτον τον χωρο και θα μπορουσαν να ενταχθουν σε αυτον τον αγωνα-φορεα,

  να δημιουργηθει κατι σαν συριζα δηλαδη αλλα απο την αλλη πλευρα,δεν βλεπω αλλη λυση καθως η πατριδα μας χανεται,οπως ο συνασπισμος εγινε συριζα ετσι και ο ευρυτερος πατριωτικος-εθνικιστικος χωρος να ονομαστει ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ και να στεγαστουν ολοι

  με καθε εναν που προστιθεται αυξανεται και αναπτυσσεται η δυναμικη

  ενας νεος φορεας οπου θα στεγαζονται ολοι μαζι(εστω αρχικα να κρατησει ο καθενας την αυτονομια του)και που θα αποκτησει την δικη του δυναμικη και θα προσελκυσει σταδιακα και κοσμο περα απο τον χωρο,ας γινει τουλαχιστον μια προσπαθεια και να αναλογιστουν ολοι τις ευθυνες τους,καποιοι φαινεται να μην εχουν ακομα καταλαβει οτι ζουμε ιστορικες στιγμες και παιζεται πλεον η υπαρξη του εθνους μας και του λαου μας,

  και αν φανουν ολοι τους μικροι και κοιταξουν τα μαγαζακια τους θα γραφτουν με μελανα χρωματα τα ονοματα τους στην ιστορια,βλεποντας την ελλαδα να κατστρεφεται θα πρεπει ο καθενας να κοιταξει και να αντιληφθει την μεγαλη εικονα και να κινηθει προς μια αλλη κατευθυνση παιρνοντας τις αναλογες πρωτοβουλιες ενωσης

  απο ιστορια πιστευω να γνωριζουν ολοι:

  " Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος6/01/2016 6:05 μ.μ.

  ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 3ο ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ........
  ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ.......
  ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΔΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ.....ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΠΟΥΚΟΥΡΕΣ.........

  ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΣΑΜΑΡΑ -ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΥ........
  Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΑΜΑΡΑ ΕΙΝΑΙ.....Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ..

  ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή