Η ΕΕ ετοιμάζεται για το σενάριο του χάους σε περίπτωση Brexit

Αξιωματούχοι λένε πως Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια σε περίπτωση που η Βρετανία βγει από την ΕΕ - Το 52% των Βρετανών λέει «ναι» στο Brexit...              


 - 16 Ιουνίου 2016
Για το σενάριο χάους σε περίπτωση Brexit ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες, με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δίνουν σαφές προβάδισμα στους υποστηρικτές της εξόδου από την Ένωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το Brexit προηγείται από δύο έως και εφτά ποσοστιαίες μονάδες της παραμονής, ενώ δεν ευνοεί καθόλου το κλίμα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και βέβαια στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει διάφορα σενάρια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αν η βρετανική κυβέρνηση παραβιάσει την προβλεπόμενη διαδικασία εξόδου απειλούνται συνέπειες, οι οποίες στην ακραία περίπτωση μπορούν να φτάσουν μέχρι την αναστολή της συμμετοχής την στην Ε.Ε., με τεράστιες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία.

Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την Τετάρτη την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ε.Ε προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε . Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού. Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Γι αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στην βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου από την Ε.Ε.

Με δυσαρέσκεια έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες το σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Κρις Γκρέιλινγκ, το οποίο προβλέπει να τεθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό δίκαιο εκτός ισχύος σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Ο Γκρέιλινγκ θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη (από το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών) ανακοίνωση της εξόδου και να επιδιώξει καταρχάς μια «άτυπη» διαδικασία, όπως είπε στους Financial Times εκπρόσωπός των υποστηρικτών του Brexit. Στόχος είναι έξοδος με ταυτόχρονη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε. μέχρι το 2019. Αυτό έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, η οποία επιμένει να εκπληρώσει η Μ. Βρετανία τις υποχρεώσεις της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο. Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για την -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην Ε.Ε.

Ενα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την Ε.Ε. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς όπως είναι λ.χ η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Το σενάριο αυτό θεωρείται όμως απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες, γράφει η βαυαρική εφημερίδα.


Το 52% των Βρετανών λέει «ναι» στο Brexit

Εν τω μεταξύ, έρευνα που μελέτησε τα αποτελέσματα έξι δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου έδειξε ότι το 52% των Βρετανών τάσσεται υπέρ του Brexit και 48% κατά. Τέσσερις από αυτές τις δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Λονδίνου από τους «28».

Την ίδια ώρα, σε άλλη έρευνα που διενήργησε το «Business Insider» σε αναγνώστες του που διαμένουν στη Βρετανία αλλά είναι ξένοι υπήκοοι, έδειξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 67% των ερωτηθέντων, δηλαδή από τους 7.018 ερωτηθέντες, οι 4.691, ψηφίζουν δαγκωτό Brexit. Οι αναγνώστες του «Business Insider» που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε;», ήταν Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί , Γερμανοί,  Γάλλοι, Ισπανοί, Ιρλανδοί και Βέλγοι.

Όλα αυτά ενώ στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος, των Συντηρητικών, επικρατεί «ανταρσία» μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν ότι, σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, θα υπάρξουν περικοπές σε φόρους και συντάξεις. Ήδη 57 βουλευτές των Συντηρητικών έσπευσαν να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο.

Από την πλευρά τους, πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις συνέπειες στην Ευρώπη από ένα Brexit.

«Ένα Brexit θα τορπίλιζε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, βάζοντας στον "πάγο" τις ενταξιακές προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων. Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία τα δυτικά Βαλκάνια είναι σε περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή ατζέντα ως μία από τις προτεραιότητες της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ: Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Κόσοβο και ΠΓΔΜ βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ αναμένοντας το πράσινο φως για να μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με δεδομένο όμως ότι το Λονδίνο ήταν για χρόνια ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων, η Ε.Ε θα χάσει ένα σημαντικό στήριγμα στον δρόμο της προς την ευρωπαϊκή διεύρυνση», επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στη γαλλική εφημερίδα «Liberation».
protothema.gr
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου