«Αλαλούμ» - Κυβέρνηση: Από τα νησιά θα φεύγουν μόνο όσοι μπορούν να πάρουν άσυλο ενώ ο Μπαλάφας λέει ότι οι Χιώτες πρέπει να μάθουν να ζουν με τους λαθρομετανάστες


Μουζάλας: Κάνει κακό να ζητά κανείς να φύγουν οι «πρόσφυγες» από τα νησιά - Τζανακόπουλος:  Όσοι φεύγουν προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εμπίπτουν στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - Την ίδια ώρα η κατάσταση σε Χίο και Λέσβο έχει ξεφύγει


www.eglimatikotita.gr -21 Νοεμβρίου 2016
Γραμμή της κυβέρνησης είναι από τα νησιά να φεύγουν μόνο όσοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες έχουν «πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει η αίτηση ασύλου» όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την ώρα που τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι σε κατάσταση ασφυξίας από τις συνεχείς αφίξεις ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο αυτό γίνεται γιατί όσοι λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας. Όποιος μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα αυτομάτως δεν εμπίπτει στο περιεχόμενο της συμφωνίας» εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

Στην ίδια γραμμή και ο Γιάννης Μουζάλας ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι κάνει κακό στην πατρίδα το να ζητά κανείς να φύγουν οι «πρόσφυγες» σε αυτή τη φάση από τα νησιά

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια ημέρα μετά τη συνέντευξη του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της Χίου να μάθουν να ζουν με τους μετανάστες.

Πώς το μεταναστευτικό μπαίνει σε νέα φάση-φωτιά
Σε πεδίο ανελέητης και αιματηρής μάχης με βόμβες μολότοφ, πέτρες και κάθε είδους αυτοσχέδια όπλα έχουν μετατραπεί τα προσφυγικά hot spots τις τελευταίες ημέρες - ιδιαίτερα στη Χίο. Ενας ακήρυχτος πολέμος εξελίσσεται, μια πολυμέτωπη και πολυπαραγοντική σύρραξη όπου όλοι μοιάζουν να παλεύουν εναντίον όλων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται ανήμπορη να επιβάλει στοιχειωδώς την τάξη και να προστατεύσει τους πολίτες της.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, ή μάλλον εντελώς χαοτική, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και το να διακρίνει κανείς ποιος βάλλει εναντίον ποιου: η μία εθνοτική ομάδα λαθρομεταναστών  επιτίθεται στην άλλη.

Εξεγερμένοι λαθρομετανάστες, απηυδισμένοι από τον εγκλεισμό, την απουσία οποιασδήποτε προοπτικής αλλά και τις προβληματικές συνθήκες διαβίωσης, συγκρούονται με τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Η σύγχυση οξύνεται ακόμη περισσότερο, ξεφεύγοντας από κάθε μέτρο, εφόσον μέρος της εξίσωσης είναι οπωσδήποτε και οι περίοικοι. Οι ντόπιοι που ζουν κυριολεκτικά δίπλα στα προσωρινά κέντρα υποδοχής και καταγραφής των λαθρομεταναστών, σε σημεία όπως η Σούδα στη Χίο ή η Μόρια στη Λέσβο, διαβιούν εδώ και καιρό σε πολεμικές συνθήκες.

Το κύμα βίας και ανασφάλειας σαρώνει εκατοντάδες ανύποπτους ανθρώπους είτε επειδή μετατρέπονται σε απευθείας θύματα των εκτρόπων, είτε επειδή λαμβάνουν μέρος στα επεισόδια με τη θέλησή τους επικαλούμενοι αυτοάμυνα, είτε ως παράπλευρες απώλειες.

Φυσικά, οι τοπικές κοινωνίες βράζουν από οργή και απόγνωση, ενώ σε αυτό το ήδη δηλητηριώδες μείγμα θα πρέπει να προστεθούν η αμφιλεγόμενη δράση διαφόρων οργανώσεων (κομματικών, ΜΚΟ).

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χίο αλλά και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πνέουν μένεα εναντίον του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα απαιτώντας δραστικά μέτρα εδώ και τώρα.

Η αντίδραση του κ. Μουζάλα όμως, αντί άλλης ενέργειας ή ανακοίνωσης μέτρων εκτόνωσης της κολασμένης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ήταν να συστήσει επιτακτικά σε δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ της Χίου να μην υποδαυλίζουν την ένταση προβάλλοντας εικόνες από τα επεισόδια.

Πριν από λίγο καιρό ο υπουργός είχε δηλώσει ότι προσφυγικοί καταυλισμοί όπως αυτός στη Σούδα «δημιουργούν αισθητικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα στην πόλη. Πρέπει να διαλυθούν άμεσα. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 3,7 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας δομής σε άλλο σημείο της Χίου».

Σήμερα στο νησί βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημαρχίας, περίπου 2.000 λαθρομετανάστες, οι 800 εκ των οποίων εγκλωβισμένοι εδώ και 7-8 μήνες στη Σούδα, ενώ σύμφωνα με τοπικές πηγές ανέρχονται σε 5.000.
Παρ’ όλα αυτά η Χίος «βράζει» - και μάλιστα χωρίς νερό. Χαρακτηριστική ένδειξη του πόσο απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι νιώθουν οι κάτοικοι συνιστά το γεγονός ότι στο Προσφυγικό έρχεται να προστεθεί -και να επιβαρύνει- το ζήτημα της ανομβρίας.

Και ενώ στη Χίο κατατίθενται μελέτες επί μελετών για νέες μονάδες αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, η επίλυση ενός τόσο ζωτικού προβλήματος καθηλώνεται από την αναβλητικότητα και τη γραφειοκρατία της κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα.
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και αφού υπήρξε σοβαρός τραυματισμός νεαρού λαθρομετανάστη από πέτρα στο κεφάλι, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας μετέβη εσπευσμένα στη Χίο, ενώ τον ακολούθησε το μεσημέρι της Κυριακής ο νέος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Μητροπολίτης Χίου : «Ο Μουζάλας μου είπε να μη με ενδιαφέρει πόσο θα μείνουν οι μετανάστες» 
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η απώλεια του ελέγχου στη Χίο εκ μέρους της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Οι παλινωδίες και η κακή διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης οδήγησαν σε έκρηξη τις σχέσεις κυβέρνησης - τοπικής κοινωνίας. Λίγες ώρες μετά την εξέγερση των μεταναστών στο νησί του ανατολικού Αιγαίου και τις καταστροφές που επέφερε η ανεξέλεγκτη δράση τους στις περιουσίες πολλών κατοίκων, το «ΘΕΜΑ» μίλησε με τον μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεται ο έλεγχος, ότι λαμβάνουν χώρα συχνά τέτοια επεισόδια και πλέον οι Ελληνες πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

«Να το ξεκαθαρίσουμε. Παρόμοια γεγονότα με αυτά που συνέβησαν την Πέμπτη το βράδυ έχουν ξανασυμβεί κατά διαστήματα.
Οι Χιώτες και η Εκκλησία του νησιού έχουν ενεργά και ανιδιοτελώς συμπαρασταθεί από την πρώτη στιγμή σε αυτούς τους ανθρώπους, όμως δεν γίνεται να μείνουν για πάντα στο νησί. Πολύ περισσότερο όταν με πράξεις βίας και ανομίας γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας μας».

Ως ο ιεράρχης που πέρυσι άνοιξε τις εκκλησίες του νησιού για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μικρά παιδιά από τη Συρία, ο μητροπολίτης Μάρκος μιλά για την πολύ δύσκολη σχέση και συνεννόηση που υπάρχει με τον κ. Μουζάλα.
«Τον ρώτησα για πόσο ακόμα διάστημα θα παραμείνουν οι μετανάστες στη Χίο και η απάντησή του ήταν αόριστη. Μου είπε πως αυτό δεν πρέπει να με ενδιαφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι ότι, αν και εκτιμάται ότι στο νησί με συνολικό πληθυσμό 50.000 κατοίκων αυτή τη στιγμή φέρονται να φιλοξενούνται περίπου 5.000 λαθρομετανάστες, ο υπουργός Μετανάστευσης δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.

Αυτό κατήγγειλαν εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης που συνάντησαν τον κ. Μουζάλα, οι οποίοι έμειναν εμβρόντητοι όταν ο υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι οι μετανάστες αυτή τη στιγμή στο ακριτικό νησί. Ηδη εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς του νησιού μιλούν για ανάγκη πραγματοποίησης συλλαλητηρίου, καθώς και έκδοσης καταδικαστικής απόφασης που θα στρέφεται απευθείας προς τον «ανεπαρκή», όπως τον χαρακτηρίζουν, υπουργό.
πηγή: protothema.gr
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια :

 1. Ανώνυμος11/21/2016 8:48 μ.μ.

  Η σύγχυση οξύνεται ακόμη περισσότερο,ξεφεύγοντας από κάθε μέτρο,εφόσον μέρος της εξίσωσης είναι οπωσδήποτε και οι περίοικοι(κατά το άρθρο).Από πότε τρισμέγιστε δημοσιογραφίσκε του protothema.gr οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έγιναν περίοικοι?Γνωρίζεις τι πα να πει περίοικος?Ως πότε θα μας τα γράφετε όλα ανάποδα?Ακόμα δεν χορτάσατε χρήμα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος11/22/2016 2:53 π.μ.

  αυτα που λεγαμε οτι βάσει της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ. της 20ης Μαρτιου οποιος παρει πολιτικο ασυλο ΜΕΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ οποτε η τελευταια απλα θα ελεγχει καλυτερα ποιους θα σπρωχνει προς στην ελλαδα ωστε να μην επιστραφουν πισω στην τουρκια(καλα δεν συζηταμε για αυτους που μπηκαν πριν τις 20 μαρτιου αυτοι ουτως ή αλλως εγκλωβιζονται και μενουν στην ελλαδα)

  αγαπητοι φιλοι στον παρακατω συνδεσμο:

  http://www.pronews.gr/portal/20161003/defencenet/esoteriki-asfaleia/65/guardian-xekina-i-metegkatastasi-ton-prosfygon-apo-ta

  παραθετω μια αναλυση σε 8 μερη που αφορα οτι και καποια ελαχιστα θετικα σημεια της συμφωνιας ε.ε. - τουρκιας δεν εφαρμοζονται-τηρουνται απο την ελληνικη λαθροκυβερνηση,οι αλητες νομιμοποιουν και δινουν ασυλο στους παντες,δεν τους ενδιαφερει πλεον ο ντοπιος πληθυσμος με μια ξεπουλημενη δικαιοσυνη,για την με ετσι γουσταρω ενταξη των λαθρομεταναστων μαθητων στο δημοσιο εκπαιδευτικο συστημα,για την αυτοκτονια μιας ολοκληρης χωρας οπου αντικαθιστουν σταδιακα και μεθοδευμενα τα ελληνοπουλα(στην ουσια ολους τους ελληνες) με ανηλικους λαθρομεταναστες και πολλα αλλα(οσο μεγαλη να ειναι και η αναλυση αξιζει να διαβαστει για να καταλαβατε ολοι σας οτι μας ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ-ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή