Αυτά τα δικαιώματα άμυνας σας δίνει ο νόμος αν μπει ληστής ή διαρρήκτης στο σπίτι σας

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι αν ένα έγκλημα (π.χ φόνος) τελεστεί σε κατάσταση άμυνας, ο δράστης δεν τιμωρείται. Ποια είναι όμως τα πραγματικά δικαιώματά μας αν βρεθούμε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση;


 -01 Δεκεμβρίου 2016
Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει άλλωστε ρητά ότι «δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας».

Η ρύθμιση αυτή είναι αυτονόητη συνέπεια της αίσθησης αυτοσυντήρησης και της ανάγκης του καθενός να προστατεύσει τον εαυτό του ή και τρίτους από επιθέσεις…

Ο νομικός ορισμός της άμυνας πάντως είναι ο εξής: 
Άμυνα θεωρείται η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους (οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Από τον ορισμό αυτό προκύπτουν επιγραμματικά κάποιες βασικές αρχές, που ισχύουν στη νόμιμη άμυνα, προκειμένου αυτή να μην τιμωρηθεί:

1) Καταρχάς θα πρέπει η εναντίον μας επίθεση να είναι άδικη και παράνομη, έτσι π.χ. κάποιος που πυροβολεί το δικαστικό κλητήρα, ο οποίος έρχεται να του κατασχέσει πράγματα, δεν είναι σε άμυνα, διότι ο κλητήρας λειτουργεί στο πλαίσιο του Νόμου και κατόπιν εντολής.

2) Έπειτα θα πρέπει άμυνα και επίθεση να ταυτίζονται χρονικά ή τουλάχιστον να είναι πολύ κοντά, έτσι π.χ. αν κάποιος μας πυροβολήσει και φύγει, δεν νοείται να τον βρούμε μετά από μία… εβδομάδα στο καφενείο και να τον πυροβολήσουμε εξ επαφής, ενώ αν π.χ. ο δράστης κυνηγάει το θύμα επί ώρες, η άμυνα είναι δυνατή, για όσο χρόνο υφίσταται αυτή η κατάσταση, διότι εδώ η επίθεση έχει διάρκεια. Επίσης αν το θύμα π.χ. καταφέρει να αφοπλίσει τον επίδοξο δράστη, η επίθεση λογικά έχει τελειώσει, οπότε αν στη συνέχεια τον σκοτώσει, θα έχει πρόβλημα…

3) Τρίτον και βασικότερο, η άμυνα οφείλει να είναι η αναγκαία, όπως λέει ο Νόμος και εδώ είναι ένα λεπτό σημείο, που μπορεί και δημιουργεί στην πράξη προβλήματα στον αμυνόμενο, διότι αν έχουμε υπέρβαση του αναγκαίου ορίου και μέτρου, η πράξη άμυνας μπορεί να κριθεί ως άδικη και να τιμωρηθεί!

Έτσι π.χ. αν μας επιτεθεί κάποιος με ύβρεις, η άμυνα με… πυροβολισμό προφανώς υπερβαίνει το μέτρο και θα τιμωρηθούμε για ανθρωποκτονία με πρόθεση (ίσως με ελαφρυντικό).

Τα όρια βέβαια δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, αλλά συχνά πολύ λεπτά, γι’ αυτό ο Νόμος αναφέρει ορισμένα κριτήρια, με βάση τα οποία θα κριθεί το αναγκαίο μέτρο της άμυνας.

Αυτά είναι: η επικινδυνότητα, το είδος, ο τρόπος και η ένταση της επίθεσης, η βλάβη που επεδίωκε ο επιτιθέμενος και οι λοιπές περιστάσεις.

Όποιος υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη, ενώ αν έγινε η υπέρβαση από αμέλεια, με την ποινή που προβλέπεται για το αντίστοιχο έγκλημα εξ αμελείας.
Αν όμως η υπέρβαση οφείλεται στο φόβο και την ταραχή που του προκάλεσε η επίθεση, τότε μένει ατιμώρητος!

Έτσι π.χ. αν διαπιστώσει κάποιος έντρομος μέσα στη νύχτα ότι έχει μπει διαρρήκτης στο σπίτι του και τον πυροβολήσει, ακόμα και αν ο επίδοξος ληστής ήταν άοπλος, τότε με βάση τις περιστάσεις, ο αμυνόμενος θα πρέπει να κριθεί ατιμώρητος, διότι ήταν προφανώς φοβισμένος και δεν μπορούσε μέσα στο σκοτάδι να διακρίνει αν ο εισβολέας οπλοφορούσε ή όχι!

Να σημειωθεί τέλος ότι αν κάποιος προκαλέσει με πρόθεση την επίθεση του άλλου, για να τον πλήξει δήθεν σε κατάσταση άμυνας, τότε θα τιμωρηθεί κανονικά για το έγκλημα (είναι οι γνωστοί και ως προβοκάτορες)…

Επίσης, ο αμυνόμενος μπορεί να τιμωρηθεί για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Δεν συνιστούν όπλα τα μαχαίρια που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή χρήση, ενώ η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη, εκτός αν ο κάτοχος έχει εφοδιαστεί με ειδική άδεια από την οικεία αστυνομική Αρχή.
Δεν απαιτείται άδεια για κατοχή αεροβόλου ή ψαροντούφεκου.

Η νομοθεσία στην Ελλάδα προστατεύει το έγκλημα.
Προστατεύει τους φονιάδες των πολιτών, τους κλέφτες που παραβιάζουν το σπίτι σου με την απειλή όπλων κλπ Δεν ξέρω βέβαια τι ακριβώς είχε υπόψη του ο νομοθέτης, αλλά σίγουρα αυτή η νομοθεσία δεν είναι δίκαιη.

Η νομοθεσία έχει μπερδέψει τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τον ανθρωπισμό και τις ορολογίες. Και σε τελική ανάλυση, με ποιο δικαίωμα παραβιάζεται ο προσωπική ζωή και ασφάλεια των πολιτών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι; Ο ίδιος ο νόμος οπλίζει τη ληστρική διάθεση των ληστών και των εγκληματιών. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν συνέπειες. Οι συνέπειες του νόμου εφαρμόζονται όταν ο πολίτης διεκδικεί τα δικαιώματά του και γίνεται ενοχλητικός για την πολιτεία. Ενώ οι παράνομοι κάποια στιγμή θα συλληφθούν, θα περάσουν κάποια χρόνια στη φυλακή, και βέβαια είναι γνωστό το καθεστώς που επικρατεί στις φυλακές με τις άδειες. Και σχετικά σύντομα θα είναι πάλι έξω για να δράσουν ανενόχλητοι με τις ευλογίες της ίδιας της πολιτείας και φυσικά με τις ευλογίες και τις δικές μας γιατί εμείς με τη ψήφο μας δημιουργούμε την πολιτεία.

Το να μπει κάποιος στο σπίτι σου είναι ή δεν είναι εισβολή και παραβίαση του προσωπικού μας χώρου;

Η εισβολή μιας χώρας σε άλλη χώρα, σημαίνει αυτόματα εισβολή και καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της αμυνόμενης χώρας, και κατά συνέπεια αντιμετωπίζεται με την ένοπλη αντιμετώπιση των επιτιθέμενων.

Ο νόμος, γραπτός και άγραφος, δίνει το δικαίωμα στο βοσκό να σκοτώσει τον λύκο που θα επιτεθεί στο κοπάδι του. Το ίδιο όταν η αλεπού θα επιτεθεί στο κοτέτσι κλπ.

Ο νόμος όμως δε μας δίνει το ίδιο δικαίωμα ενάντια στον ληστή ή στον εγκληματία που θα παραβιάσει τον προσωπικό μας χώρο, το σπίτι μας, και συνήθως όχι μόνο κλέβουν αλλά και βιαιοπραγούν.

ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΙΩΝΟΥΜΕ..
 Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ.
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 σχόλια :

 1. Ανώνυμος12/01/2016 9:37 π.μ.

  ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΛΑΘΡΟΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΙΣΩΣΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ 'ΧΑΔΙ', ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ 'ΤΕΧΝΗ'

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος12/01/2016 11:26 μ.μ.

  ΤΣΙΜΕΝΤΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΜΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ Η' ΛΙΜΝΗ. Η' ΘΑΨΙΜΟ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΗΣΥΧΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος12/02/2016 2:31 μ.μ.

  Σε οποια εισβολη κατεβαζουμε τον εισβολεα και ασε να παει να κoυρεφτει ο καθε ισαγγελεας και καθε πουστο νομοθετης.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή