Φιλόλογοι: Ούτε η δικτατορία δεν κατάργησε την Αντιγόνη από τα σχολεία

«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας» ..                           


-01 Φεβρουαρίου 2017
«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

Οι φιλολόγοι, που έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» πολλές φορές στο υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας, διατυπώνουν την ανησυχία τους σχετικά με την επιχειρούμενη, σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β' Λυκείου.

Η Ένωση Φιλολόγων επισημαίνει τον «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».

Και υπογραμμίζει: «Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη, ως υπέρτατης αξία, της αγάπης». 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας «να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».

Πηγή: Protothema.gr
Φιλόλογοι: Ούτε η δικτατορία δεν κατάργησε την Αντιγόνη από τα σχολεία Φιλόλογοι: Ούτε η δικτατορία δεν κατάργησε την Αντιγόνη από τα σχολεία Reviewed by Κωνσταντίνος Α. on 10:00:00 μ.μ. Rating: 5

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος2/02/2017 9:18 π.μ.

  Η νέα τάξη πραγμάτων με εκφραστή το ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καταργήσει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του σχολείου και να προωθήσει τον τεχνοκρατικό με σκοπό οι νέες γενιές Ελλήνων να μην ξέρουν τίποτα για το λαμπρό πολιτισμό των προγόνων τους. Θέλουν να παράγονται Έλληνες με έλλειμα γνώσης στην ιστορία και στον πολιτισμό μας για να προωθήσουν τα σχέδια καταστροφής της Ελλάδας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος2/02/2017 9:40 π.μ.

  ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΟΦΟΒΙΚΟΙ 'ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ' ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΑΜΟΡΦΩΤΗ ΜΑΖΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ,ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΛΗΘΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ, ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΞΕΝΟΦΕΡΤΩΝ ΜΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ 'ΕΦΙΑΛΤΕΣ' ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 'ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ'

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.