Τόσκας: Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν άλλα «τρομοδέματα» [Βίντεο]

Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι υπάρχουν κι άλλα «τρομοδέματα», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, προσθέτοντας πως «έχουν ενημερωθεί όλοι ότι θα πρέπει να προσέχουν».


www.eglimatikotita.gr -17 Μαρτίου 2017
«Κανένας δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα αυτή τη στιγμή και να πει υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, εγώ δεν θέλω να πετάω στα σύννεφα και δεν θέλω να κάνω τον άλλο κόσμο να πετάει στα σύννεφα. Κοιτάζουμε και ελέγχουμε την κατάσταση», είπε ο υπουργός.

Ο κύριος Τόσκας πάντως, μιλώντας στο Star, επέμεινε πως από την άλλη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όντως ταχυδρομήθηκαν κι άλλα «τρομοδέματα», όπως εκείνο που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι το πρωί της Πέμπτης και εκείνο που εντοπίστηκε στο γραφείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και για το οποίο έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη η Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς.

Ο κύριος Τόσκας είχε δηλώσει πως τα δέματα περιείχαν μικρής ποσότητας πυρίτιδα, από το υλικό που χρησιμοποιούμε στα πυροτεχνήματα, όπως τα πασχαλιάτικα βαρελότα. Ο κύριος Τόσκας μάλιστα, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής, είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έφυγαν κι άλλα τέτοια πακέτα προς άλλους προορισμούς, αν και την ίδια ώρα πηγές από την Αντιτρομοκρατική επισήμαιναν ότι υπάρχει αγωνία για το αν οι τρομοκράτες έχουν στείλει κι άλλα «τρομοδέματα» με άγνωστους ακόμα παραλήπτες.


«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχουν φύγει άλλα τέτοια δέματα», είπε και πρόσθεσε πως «οι δύο περιπτώσεις συνδέονται, προφανώς είναι από την ίδια πηγή, από την οποία δεν έχει γίνει τελική ανάληψη ευθύνης». «Είναι οι ουρές της γνωστής οργάνωσης των Πυρήνων, υπολείμματα θα έλεγα, που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμα», είπε.

Η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε κυρίως από την Γερμανία κάνει λόγο για πολύ μικρή ποσότητα πυρίτιδας, είπε ο υπουργός. Ακόμα περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες από την Γαλλία, όπου πάντως ο αστυνομικός υπεύθυνος της έρευνας είπε ότι ο φάκελος που εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ, τραυματίζοντας μια γυναίκα, περιείχε «ελάχιστη ποσότητα πυρίτιδας», πρόσθεσε ο κύριος Τόσκας μιλώντας στον Σκάι.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έκαναν όλο το βράδυ ελέγχους, προκειμένου να δούμε τι δεν πάει καλά με τα συστήματα ασφαλείας, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη, είπε ακόμα ο κύριος Τόσκας, που όμως δεν θέλησε να πει αν η μικρή ποσότητα πυρίτιδας δεν είναι ανιχνεύσιμη από τα μηχανήματα ασφαλείας. «Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα, πριν πουν οι ειδικοί τι φταίει. Τα μηχανήματα είναι τα τελειότερα, αγοράστηκαν πριν από τρεις μήνες», είπε.

Ο κύριος έλεγχος γίνεται στο αεροδρόμιο, πριν την φόρτωση, εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες οι δικές μας, εξήγησε ο κύριος Τόσκας.

Τίθεται γενικότερο θέμα, που πρέπει να εξετάσουν όλοι γιατί ακόμα και οι πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, είπε.

Νωρίς το πρωί ο κ. Τόσκας είδε στο γραφείο του τον Βασίλη Κικίλια, που εμφανιζόταν ως αποστολέας στο πακέτο που έφτασε και εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι. «Ενημέρωσα τον κ. Κικίλια για το γνωστό θέμα. Είχαμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία», δήλωσε αμέσως μετά την περίπου μισής ώρας συνάντηση ο υπουργός, ενώ ο κύριος Κικίλιας αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.


Αγωνία στην Αντιτρομοκρατική και για άλλα «τρομο-δέματα» από τους «Πυρήνες»
Με την αγωνία ενός ακόμα ή περισσοτέρων «τρομοπακέτων» που «πέταξαν» από την Αθήνα με προορισμό ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προχωρούν με αργό ρυθμό οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό των ασύλληπτων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που κατασκευάζουν και στέλνουν του εκρηκτικούς φακέλους.

Πληροφορίες λένε ότι βασικός βραχίονας ερευνών είναι ο εντοπισμός των σημείων από τα οποία έχουν σταλεί τα πακέτα, το ένα που εξερράγη τελικά στο Παρίσι και το άλλο προς το Βερολίνο, προκειμένου να δουν από τις κάμερες των υποκαταστημάτων τα πρόσωπα των μελών της οργάνωσης που ταχυδρόμησαν τα πακέτα. Παράλληλα, περιμένουν από το Βερολίνο την αποστολή, ενδεχομένως δακτυλικών αποτυπωμάτων ή ιχνών dna που βρέθηκαν στο φάκελο που δεν έσκασε σε μια προσπάθεια ενδεχόμενης ταυτοποίησης του κατασκευαστή.

«Το γεγονός ότι το πακέτο που εστάλη στο γραφείο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε δεν έσκασε ίσως αποδειχτεί “κλειδί” που θα δείξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις έρευνες» λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει: «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς γνώριζαν λεπτομέρειες για το πώς θα περάσουν τα πακέτα χωρίς να εντοπιστούν. Έτσι, έβαλαν εκρηκτική ύλη μόλις 31 γραμμαρίων που δεν ανιχνεύεται από τα x- rays, μείωσαν το βάρος και τον όγκο των πακέτων για να μην τραβούν την προσοχή ενώ έβαλαν ως εικονικούς αποστολείς τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Κικίλια για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ελεγκτών των ΕΛ.ΤΑ.».

Στην Αντιτρομοκρατική, επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς βλέπουν ότι η οργάνωση, τα αρχηγικά στελέχη της οποίας βρίσκονται στη φυλακή εδώ και χρόνια, όχι μόνο δεν παραδίδει τα όπλα αλλά δείχνει να αναβαθμίζει εντυπωσιακά την επιχειρησιακή της δράση. Οι δύο φάκελοι – βόμβες που όπως λένε και οι Γάλλοι αστυνομικοί μοιάζουν περισσότερο με πυροτέχνημα παρά με βόμβα, παρουσιάζουν παρόμοια συνδεσμολογία και φαίνεται πως φτιάχτηκαν από το ίδιο χέρι. Η προκήρυξη που ενδεχομένως αποστείλει η οργάνωση αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη πράξη του σχεδίου «Νεμεσις» ίσως δώσει στοιχεία στους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής που θα βοηθήσουν στις έρευνες με βασικό ζητούμενο να αποκωδικοποιήσουν μελλοντικούς στόχους.

Στο στόχαστρο Κρυονέρι – Σπάτα 
Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής έχουν κατασκηνώσει στα κέντρα διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και στον αερολιμένα των Σπάτων. «Από όπου και αν εστάλησαν οι φάκελοι είναι βέβαιο πως πέρασαν από αυτά τα δύο σημεία. Και συνεπώς εκεί επικεντρώνουμε τις έρευνες μας» αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Με δεδομένο ότι το σύστημα x-ray που υπάρχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αγοράστηκε μόλις τα Χριστούγεννα διαθέτει μνήμη, οι αστυνομικοί μπορούν να δουν ποιες χρονικές στιγμές και με πόση διαφορά πέρασαν την πύλη οι δύο φάκελοι με προορισμό το Βερολίνο και το Παρίσι. Έτσι, μπορούν να ερευνήσουν όλες τις εικόνες από τα δέματα που πέρασαν στις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές με στόχο να εντοπίσουν αν υπάρχουν παρόμοια δέματα που πέρασαν από εκεί και σε ποιες πόλεις ταξίδεψαν. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν εντοπίστηκαν ή όχι τα συγκεκριμένα πακέτα.

Οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο από ιδιωτική εταιρεία και δεν φέρει καμία ευθύνη η Ελληνική Αστυνομία. Πληροφορίες λένε ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα αν και τελευταίας τεχνολογίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν πυρίτιδα σε μικρές ποσότητες όμως υπάρχουν χειριστές που βλέπουν μέσα από τις οθόνες και μπορούν να εντοπίσουν ύποπτα αντικείμενα.
Το θέμα είναι γιατί οι υπάλληλοι δεν είδαν τα καλώδια και τη σκόνη που υπήρχε στα τρομοπακέτα που προορίζονταν για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Πωλ Τόμσεν. Εκτός και αν ο συγκεκριμένος ταχυδρομικός σάκος δεν ανοίχτηκε και δεν πέρασε από το x-ray ή πέρασε όλος μαζί χωρίς να μπορεί ο ελεγκτής να δει μέσα από όλους τους φακέλους τι περιείχε ο κάθε ένας ξεχωριστά.
Πηγή:protothema.gr 
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου