Το ΣτΕ αποφασίζει αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους «πρόσφυγες»

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, την συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή, με την οποία κρίνεται το αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες.


www.eglimatikotita.gr -10 Μαρτίου 2017
Το ΣτΕ θα εκδικάσει τις υποθέσεις δύο προσφύγων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου κρίθηκαν απαράδεκτες, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων επιτροπών Προσφυγών, που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «κρίσιμη» την συνεδρίαση και αναφέρει για τον ένα από τους δύο πρόσφυγες, τον Σύρο Νούρι (το όνομα έχει αλλαχθεί) ότι παραμένει υπό αστυνομική κράτηση από τον Σεπτέμβριο του 2016 στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, «σε άθλιες συνθήκες».

Όπως σημειώνεται, «ανεξάρτητος κοινωνικός λειτουργός έχει διαγνώσει ότι ο Νούρι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του».

Οι κίνδυνοι
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι, αν και κανένας δεν έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα αναγκαστικά στην Τουρκία, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα μεγάλο αριθμό επιστροφών αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, χωρίς πρώτα να εξεταστούν τα αιτήματά τους επί της ουσίας». Η απόφαση, συνεχίζει η οργάνωση, «θα είναι ένα κρίσιμο τεστ της βάσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των αμφίβολων ισχυρισμών της ΕΕ ότι η Τουρκία είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στους πρόσφυγες».

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

«Διακυβεύεται όχι μόνο η διεθνής προστασία στην Ελλάδα, αλλά το κράτος δικαίου και η ίδια η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σχολιάζουν οι δέκα οργανώσεις που έχουν συστήσει την «Καμπάνια για την Πρόσβαση στο 'Ασυλο» (Αίτημα, 'Αρσις, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;», PRAKSIS και Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων).

Ως προς τις Επιτροπές Προσφυγών, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι η ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων «είναι ζητούμενο κομβικής σημασίας, καθώς αφορούν καταστρατηγήσεις αρχών και κανόνων δικαίου αυξημένης τυπικής ισχύος, που άπτονται του πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης, το δικαίωμα ακρόασης, το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή και βέβαια το δικαίωμα στο άσυλο».

Ένας χρόνος εφαρμογής της Συμφωνίας
Με αφορμή εξάλλου, την συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μιας συμφωνίας που «υπονομεύει τα θεμέλια μιας Ευρώπης που εδράζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία του Ανθρώπου» η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Αλληλεγγύη- SolidarityNow και Διεθνής Αμνηστία) θα δώσουν την επόμενη εβδομάδα συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με στόχο να αναδείξουν τις συνέπειες της Συμφωνίας. Η συνέντευξη τύπου έχει οριστεί για τις 16 Μαρτίου, την ημέρα που με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανενεργοποιείται ο Κανονισμός του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Έκκληση προς τους Έλληνες βουλευτές από 13 οργανώσεις
Επίσης, 13 ανθρωπιστικές οργανώσεις απέστειλαν σήμερα κοινή επιστολή προς Έλληνες βουλευτές, με την οποία τους καλούν να μην ψηφίσουν τυχόν τροπολογίες που θα αφαιρούν δικλείδες ασφαλείας για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης και «να απορρίψουν τυχόν νομοθετικές αλλαγές που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

«Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να υπερασπιστούν την προστασία που παρέχεται μέσω της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας περί ασύλου, και να διασφαλίσουν πως οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και οι εν δυνάμει δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης του παραδεκτού, που αφορούν στην επιστροφή των ανθρώπων στην Τουρκία», σημειώνουν.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις: ActionAid, Care, Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Services, Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγε, Oxfam και Save the Children.
Πηγή: THE TOC
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια :

 1. Ανώνυμος3/10/2017 7:18 π.μ.

  Άντε να δούμε ... θα αποφασίσουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ή θα τα κρίνουν όλα ... αντισυνταγματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος3/10/2017 9:15 π.μ.

  ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΕΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 'ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ', ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΣ ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή