Έτσι δρούσαν οι αλλοδαποί ληστές των χρηματοκιβωτίων - Στα 10 εκατ. ευρώ η λεία της σπείρας - Φωτογραφικά ντοκουμέντα

Οι επιθέσεις κατά αστυνομικών και ο νεκρός ληστής...Σε αρραβώνα συνελήφθησαν οι ληστές των χρηματοκιβωτίων..
Λεία που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και ζωή μαχαραγιάδων..
                                                                                                                                                 
«Κινηματογραφιστές-μοντέρ» και «ακροατές» της δράσης των ληστών των χρηματοκιβωτίων είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.. Ο «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιοποιεί πλήθος από φωτογραφικά ντοκουμέντα της δράσης της διαβόητης συμμορίας, οι οποίες εμπεριέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας των ληστών των χρηματοκιβωτίων κατάφεραν οι άνδρες της ασφάλειας Αττικής. Συνέλαβαν 15 μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων 3 αρχηγικά μέλη, ενώ ταυτοποιήθηκε η δράση 5 ατόμων ακόμη.

Μέχρι στιγμής εξακριβώθηκε η συμμετοχή τους σε 145 εισβολές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε 19 κατ΄οίκον έρευνες και κατάσχεσε μεταξύ άλλων, 15.000 ευρώ, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, κοσμήματα μεγάλης αξίας και δεκάδες φορητούς υπολογιστές. Συνολικά τα μέλη της σπείρας πραγματοποίησαν 58 ληστείες σε εταιρίες, 52 διαρρήξεις σπιτιών, 6 απόπειρες διαρρήξεων, 24 κλοπές οχημάτων και 27 εμπρησμούς.

Λεία που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και ζωή μαχαραγιάδων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, η λεία των ληστών των χρηματοκιβωτίων υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρω! Από αυτή την λεία εντοπίστηκαν ελάχιστα χρήματα, αφού όπως προέκυψε από την έρευνα οι δράστες έκαναν μεγάλη ζωή και ξόδευαν απίστευτο όγκο μετρητών καθημερινά στην «dolce vita»…
Μετά από κάθε ληστεία τα έπιναν και διασκέδαζαν στις πιο ακριβές πίστες, έκλειναν δωμάτια στα πιο υπερπολυτελή ξενοδοχεία για 4-5 ημέρες συνεχόμενα με απίστευτα αιθέριες υπάρξεις και κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης… Δηλαδή μία καθημερινότητα έξαλλη και βγαλμένη από χολιγουντιανές ταινίες!

Αυτό που έχει επίσης μεγάλη σημασία να ειπωθεί είναι ότι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, είχαν από την αρχή της επιχείρησης «Strongbox» πληροφορίες για 3-4 άτομα όμως δεν βιάστηκαν να επέμβουν και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία που δεν εξουδετέρωναν απλά δύο ή τρία μέλη τους, αλλά κυριολεκτικά θα εξάρθρωναν την συμμορία ολοκληρωτικά και αυτή η ευκαιρία ουσιαστικά τους δόθηκε με τον αρραβώνα αλλά και με την υπομονή να ταυτοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερους από τα μέλη της συμμορίας και να τους θέσουν υπό παρακολούθηση τηλεφωνική και όχι μόνο.

Επίσης ενδεικτικό του ότι οι δράστες ήταν έτοιμοι για όλα ήταν όχι μόνο η ευκολία τους στο να ανοίξουν πυρ κατά των αστυνομικών που τους καταδίωκαν, αλλά είχαν φτιάξει μεταλλικά καρφιά για λάστιχα που πετούσαν πίσω τους για να ακινητοποίησουν περιπολικά, όπως έπραξαν στην τελευταία περίπτωση της ληστείας στα διόδια της Αττικής Οδού, χωρίς όμως να καταφέρουν τον τελικό τους σκοπό.

Ανάμεσα στις ληστείες που προσπαθεί να ταυτοποιήσει η Ασφάλεια αν ευθύνονται οι ίδιοι δράστες, είναι και η περίπτωση στην επιχείρηση αλλαντικών «Υφαντής», κάτι που ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό.

Πρόσθετα, για την Αστυνομία σημαντικός ήταν ο εντοπισμός των ρούχων που χρησιμοποιούσαν που στην πλειοψηφία τους βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν, όπως και τα παπούτσια τους, αφού αυτά χρησιμοποιούσαν στα περισσότερα χτυπήματά τους και καταγράφηκαν από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας των επιχειρήσεων.

Η δράση της σπείρας
Λειτουργούσε με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία, κατανέμονταν σε 4 υποομάδες, με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές, κάλυπτε όλο το πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης, με επιμερισμό ρόλων, ενώ τα μέλη της είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης.

Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου λειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι για τη διευκόλυνση των εγκληματικών τους πράξεων είχαν προβεί στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Είχαν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα μέσα και διαρρηκτικά εργαλεία ,λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς για να καταφέρνουν να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια, είχαν εφοδιαστεί με οπλισμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, έφεραν πυροβόλα όπλα και πολεμικά τυφέκια, τύπου Kalashnikov , ενώ στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας.

Ορμητήριο το στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ
Ως ορμητήριο τους χρησιμοποιούσαν την περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργεια. Εκεί υπήρχαν «κοντέινερ» που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού σε αυτά απέκρυπταν τα μέσα που τους διευκόλυναν στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων και σε κάποιες περιπτώσεις τα κλοπιμαία.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και ασκούσαν σωματική βία σε βάρος του προσωπικού φύλαξης ή ατόμων που έβρισκαν στους χώρους των στόχων τους, ενώ δρούσαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ακόμα και όταν ενεργοποιούνταν συστήματα συναγερμού. Μάλιστα, σε περίπτωση εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε δίσταζαν να κάνουν χρήση των πυροβόλων όπλων τους, με πρόθεση να τους τραυματίσουν θανάσιμα.

Επιθέσεις κατά αστυνομικών και ο νεκρός ληστής
Οι δράστες είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών της Άμεσης Δράσης στις 09-01-2017 στη Μεταμόρφωση μετά από διάρρηξη σε εταιρεία. Εμβόλισαν όχημα της Ο.Π.Κ.Ε. στις  07-03-2017 στην περιοχή Άνω Λιοσίων, μετά από διαδοχικές ληστείες σε δύο εταιρείες και πυροβόλησαν εναντίον ιδιοκτήτη σπιτιού στις 2-07-2016 στα Μέγαρα κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία και γραφεία εταιρειών.

Ένα από τα μέλη της σπείρας έπεσε νεκρός στις 28 Ιανουαρίου όταν υπάλληλος  σε γραφεία εταιρείας πυροβόλησε έναν από τους δράστες, ο οποίος απεβίωσε την 12-01-2017 στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ την 25-08-2016 κατά τη διάρκεια ληστείας σε άλλη εταιρεία, στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν με αυτοκίνητο τον ιδιοκτήτη, αυτός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό με καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.


Οι συνομιλίες βίας

Από τις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ληστών προκύπτει η βιαιότητα της δράσης τους. Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει μερικές από αυτές.
Ληστής: Κάτσε κάτω μην κουνιέστε. Σε πυροβόλησα μην κουνιέσαι. Είναι κανένας άλλος εδώ; Έτσι ακίνητοι. Μη φοβάστε. Πες μου αλήθεια πάτησες κανένα κουμπί (συναγερμό);
2ος ληστής: Άστον αυτόν, μην του δένεις τα χέρια, δέσε και τον άλλον. Άνοιξέ μου την γκαραζόπορτα. Έχεις αυτοκίνητο;
Φύλακας: Όχι
Ληστής: Μην κάνεις μ……. στην άναψε, πρόσεχε.
2ος ληστής: Τι είναι αυτό; Δεν το βλέπεις τι θέλει να κάνει;
Ληστής: Δεν θα κάνει τίποτα μην αγχώνεσαι όπλο κρατάω. Είσαι χαζός; (ρωτάει τον φύλακα)
Φύλακας: Όχι
Σε άλλη ληστεία έχουν ακινητοποιήσει δύο φύλακες και ρωτούν για τα χρηματοκιβώτια.
Ληστής: Δώσε μου ένα tire wrap. Εσύ δέσε τα πόδια σε αυτό το μ….. . Το χρηματοκιβώτιο που είναι;
Φύλακας: Δεν ξέρω τίποτα για χρηματοκιβώτιο
Ληστής: Τι αυτοκίνητο έχεις;
Συνεργός: Να σου πω, τα ξέρω όλα για σας και για όλα αυτά εδώ πέρα. Έχετε μπει στα γραφεία ρε;
Ληστής: Μη μιλάς συ ρε. Σε ρώτησε κανένας από μας;
Φύλακας: Για ποιο πράγμα;
Ληστής: Για το χρηματοκιβώτιο
Φύλακας: Για το λογιστήριο δεν θέλετε;
Ληστής: Πες μας που είναι το χρηματοκιβώτιο, έλα.
Φύλακας: Δεν ξέρω πολλά πράγματα
Ληστής Θα τα βρω και τα άλλα που είναι το χρηματοκιβώτιο πες μου. Πες μου 3 έχει. Το ένα λογιστήριο, διευθυντή το δεύτερο. Και το τρίτο;
Φύλακας: Ποιο τρίτο;
Ληστής: Το τρίτο ξέρεις ποιο. Για πάμε στου διευθυντή έλα μαζί μου ένας.
Συνεργός: Που τον πάτε;
Ληστής: Στου διευθυντή στο γραφείο το δεύτερο κουτί, είναι. Ψηλέ που είναι; Το τρίτο κουτί που είναι; Εγώ ξέρω ότι ξέρεις γι αυτό σε ρωτάω. Έλα μ……... οι δυο μας είμαστε. Έχει συναγερμό μέσα; Ένα κατσαβίδι παιδιά. Αυτό τι είναι; Ανοίξτε το. Μας χρειάζεται αυτός; Τα μάτια κλείσε, τα μάτια.


Άκουγαν… αστυνομία;

Σε κάποιες άλλες συνομιλίες, υπάρχουν υποψίες ότι κάποια από τα επιχειρησιακά μέλη άκουγαν ασυρμάτους της αστυνομίας προκειμένου να ειδοποιήσουν τους συνεργούς.
Ληστής: Μόλις πήγε το σήμα. Πήγε σήμα για Ο.Π.Κ.Ε. για όλους. Για όλους.
Συνεργός: Νταβάϊ, νταβάϊ. Για Ο.Π.Κ.Ε. για όλους
Ληστής: Τώρα, τώρα πήγε
Συνεργός: Εντάξει τι με νοιάζει εγώ φτάνω
Ληστής: Δεν σε λέω εσένα ρε. Εσύ που είσαι, εμείς ερχόμαστε από κάτω.


Οι «τσιλιαδόροι» ειδοποιούσαν για οτιδήποτε έβλεπαν κατά τη διάρκεια της ληστείας.
Ληστής: Το αμάξι που ανέβαινε το είδες εσύ;
Συνεργός: Ναι, ναι
Ληστής: Έρχεται σεκιουριτάς;
Φύλακας: Τι σεκιουριτάς;
Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις που είναι; Μπαίνεις μέσα;
Φύλακας: Ναι
Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις που είναι;
Φύλακας: Το λογιστήριο;
Ληστής: Θα σε χτυπήσω μη μου λες μ…….. . Μπαίνεις μέσα, ξέρεις που είναι το λογιστήριο
Συνεργός: Τα γραφεία, τα γραφεία
Ληστής: Ξέρεις όλα τα πάντα που είναι. Και του διευθυντή και όλα ξέρεις έτσι δεν είναι; Θα έρθεις μαζί μου. Συνεργάσου να μη σου σηκώσω χέρι να μην σου κάνω κακό. Οικογένεια έχεις δεν έχεις; Έχω και εγώ
Συνεργός: για online, για online ρώτα
Ληστής: Οι κάμερες είναι online τίποτα; Online κάμερες είναι, κοιτάει κανένας; Τι αυτοκίνητο έχεις;
Φύλακας: Εδώ πίσω είναι το Corolla
Ληστής: Να σου πω, τα ξέρω όλα για εσάς και για όλα αυτά εδώ πέρα. Πες μου πως ανοίγει η γκαραζόπορτα
Φύλακας: Με το κλειδί. Το πράσινο.

Η αρχή του νήματος

Μία περίπτωση επίσης που έβαλε στο κάδρο των ερευνών κάποια συγκεκριμένα άτομα ήταν από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν κατά τη διάρκεια ληστείας σε εργοστάσιο στον Ασπόπυργο, 4-5 δράστες εξ αυτών εισέβαλαν με κλεμμένο φορτηγάκι στην επιχείρηση και γκρέμισαν την καγκελόπορτα. Τότε ο νυχτοφύλακας που οπλοφορούσε παράνομα, φοβήθηκε και πυροβόλησε προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι ο 29χρονος οδηγός και μέλος της συμμορίας.
Οι ληστές μετέφεραν τον τραυματία στο σπίτι ενός από τα μέλη τους. Στη συνέχεια, η σύντροφός του τον μετέφερε στο νοσοκομείο Αττικό, όπου και νοσηλευόταν σε κώμα έως και πριν δύο μήνες που άφησε την τελευταία του πνοή…
Οι Αρχές εντόπισαν τότε τη γυναίκα και στη συνέχεια τον σύντροφό της. Έτσι λοιπόν από τον κύκλο του 29χρονου τότε μέλους της συμμορίας μπόρεσαν να βάλουν στο «κάδρο» των ερευνών 2-3 άτομα και σταδιακά να φτάσουν μέσα από ενδελεχή έρευνα και διάφορες μεθόδους στην σημερινή κατάληξη.
Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και του Διοικητή της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση
Για την υπόθεση ο Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε: «Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις, που χειρίστηκε διαχρονικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Πρόκειται για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε συστηματικά ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, κυρίως σε εταιρίες, σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας.
Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 4 και 5 Μάιου οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης:
-συλλάβαμε 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα 4 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 14 Έλληνες, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, καθώς και 26χρονο υπήκοο Αλβανίας,
-ταυτοποιήσαμε 5 ακόμη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επίσης ημεδαπούς, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 20 έως 30 ετών,
-εξιχνιάσαμε μέχρι τώρα 145 υποθέσεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για διακρίβωση και άλλων εκκρεμών υποθέσεων και
-διενεργήσαμε 19 έρευνες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (8) αυτοκίνητα, 15.000 ευρώ, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM , κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας, πλήθος φορητών υπολογιστών και GPS, καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης
Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στο ενεργητικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία, μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ιδιαίτερα από αρχές Απρίλιου έχει καταφέρει:
-να εξαρθρώσει 21 εγκληματικές ομάδες, που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος,
-να συλλάβει 1.143 δράστες διαφόρων εγκληματικών πράξεων και
-να εξιχνιάσει 515 σημαντικές υποθέσεις, όπως 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, 454 ληστείες και κλοπές κ.α αδικήματα.
Την υπόθεση που παρουσιάζουμε σήμερα θα σας αναπτύξει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και στο τέλος τόσο ο ίδιος, όσο και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Παπασηφάκης θα απαντήσουν σε κάθε διευκρινιστική σας ερώτηση».


Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:
«Θα ήθελα εισαγωγικά να τονίσω ότι η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης συγκεντρώνει – αναλογικά - τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πράγματι την κατατάσσουν στις σημαντικότερες υποθέσεις και μια από τις δυσκολότερες στον τομέα των ερευνών, του εντοπισμού και της σύλληψης των δραστών, που έχουν χειριστεί οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Συγκεκριμένα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και τη συνδρομή των Ομάδων Πρόληψης και καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, επετεύχθη η πλήρης εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας και στις περιοχές Ασπρόπυργου, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Γέρακα, Αυλώνα, Σχηματαρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Θηβών και Χαλκίδας, όπου διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, χρήματα, τιμαλφή και κοσμήματα, καθώς και οχήματα, τα όποια χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και στη συνέχεια τα πυρπολούσαν για να καλύψουν τα ίχνη τους.
Συνελήφθησαν 15 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα αρχηγικά (ημεδαποί, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες και 26χρονος υπήκοος Αλβανίας). Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν πέντε ακόμη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, (ημεδαποί, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες), οι οποίοι αναζητούνται.
Εξιχνιάστηκαν συνολικά 145 υποθέσεις εκ των οποίων: 58 ληστείες σε εταιρείες, οικίες και σε βάρος υπάλληλου εταιρείας καπνικών ειδών, 4 απόπειρες ληστειών, 52 διαρρήξεις εταιρειών, 6 απόπειρες διαρρήξεων, 24 κλοπές οχημάτων και 27 εμπρησμοί οχημάτων.
Διενεργήθηκαν 15 έρευνες σε οικίες και τέσσερις έρευνες σε κοντέινερ – κατοικίες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-8 αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, τα 3 εκ των οποίων παρουσίαζαν εμφανή ίχνη παραποίησης,
-το χρηματικό ποσό των 15.000 € περίπου,
-πλήθος κοσμημάτων μεγάλης χρηματικής αξίας,
-κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
-μεγάλος αριθμός δεματικών (τα γνωστά tire up),
-αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές (είδη καρφιών) για το σκάσιμο ελαστικών,
-ρούχα που χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων,
-παιχνιδομηχανές playstation,
-μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών συσκευών, καρτών sim και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό όφελος που είχαν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμέτοχη τους σε δεκάδες επιπλέον παρόμοιες ληστείες και διαρρήξεις, με παρόμοια μεθοδολογία σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών.
Όπως πρόεκυψε από την ερευνητική διαδικασία, το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο, τόσο στο στάδιο της οργάνωσης και του σχεδιασμού, όσο και στο στάδιο της εκτέλεσης των εγκληματικών του δραστηριοτήτων, λειτουργούσε με διαδικασίες που προσιδιάζουν απόλυτα στα πρότυπα οργανωμένων διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων.
Συγκεκριμένα και όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση:
-διέθετε κεντρική δομή και ιεραρχική διάρθρωση,
-λειτουργούσε με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία,
-κατανέμονταν σε 4 υποομάδες, με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές,
-κάλυπτε όλο το πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης, με επιμερισμό ρόλων, ενώ
-τα μέλη της είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, ειδικεύονταν στη διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, κυρίως από εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, λειτουργώντας με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο.
Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου λειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι για τη διευκόλυνση των εγκληματικών τους πράξεων είχαν προβεί στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Ειδικότερα:
-είχαν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα μέσα και διαρρηκτικά εργαλεία (λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς) για να καταφέρνουν να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια,
-είχαν εφοδιαστεί με οπλισμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, έφεραν πυροβόλα όπλα και πολεμικά τυφέκια, τύπου Kalashnikov , ενώ
-στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας.
Ως ορμητήριο τους χρησιμοποιούσαν την περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργεια. Εκεί υπήρχαν «κοντέινερ» που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού σε αυτά απέκρυπταν τα μέσα που τους διευκόλυναν στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων και σε κάποιες περιπτώσεις τα κλοπιμαία.
Ως προς τους χρόνους δράσης τους, επέλεγαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα 2 με 5 τα ξημερώματα. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και ασκούσαν σωματική βία σε βάρος του προσωπικού φύλαξης ή ατόμων που έβρισκαν στους χώρους των στόχων τους, ενώ δρούσαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ακόμα και όταν ενεργοποιούνταν συστήματα συναγερμού.
Μάλιστα, σε περίπτωση εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε δίσταζαν να κάνουν χρήση των πυροβόλων όπλων τους, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, αδιαφορώντας για το επερχόμενο αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά της επικινδυνότητάς τους είναι τα περιστατικά:
-οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών της Άμεσης Δράσης την 09-01-2017 στη Μεταμόρφωση μετά από διάρρηξη σε εταιρεία,οι πυροβολισμοί και ο εμβολισμός οχήματος της Ο.Π.Κ.Ε. την 07-03-2017 στην περιοχή Άνω Λιοσίων, μετά από διαδοχικές ληστείες σε δύο εταιρείες και
-οι πυροβολισμοί εναντίον ιδιοκτήτη οικίας την 22-07-2016 στα Μέγαρα κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία και γραφεία εταιρειών.
-Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ληστείας την 28-01-2016, σε γραφεία εταιρείας ο φύλακας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους δράστες, ο οποίος απεβίωσε την 12-01-2017 στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ την 25-08-2016 κατά τη διάρκεια ληστείας σε άλλη εταιρεία, στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν με αυτοκίνητο τον ιδιοκτήτη, αυτός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό με καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.
Από τα πρώιμα στάδια της έρευνας διαγνώσαμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και τεράστιες δυσκολίες, για την εκπλήρωση του αντικειμενικού μας σκοπού που ήταν ο εντοπισμός και η πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού αυτού δικτύου.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους.
Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την καθοδήγηση των μελών τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για τους ίδιους καθώς και κώδικες για την κίνησή ή τη δράση τους ή τις κινήσεις των αστυνομικών Αρχών.
Παράλληλα, σε όλα τα στάδια των ενεργειών τους, από την προπαρασκευή των πράξεων, την κατόπτευση των στόχων, τη διάπραξη των ληστειών, έως και τη διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν συνεργούς τους, που λειτουργούσαν ως προπομποί και «τσιλιαδόροι», με οχήματα ιδιοκτησίας τους.
Επιπλέον χρησιμοποιούσαν οχήματα που αφαιρούσαν από την εταιρεία ή το φύλακα, καθώς και οχήματα που είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου, μάρκας και χρώματος αυτοκίνητο, ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός τους.
Σε αυτά τα οχήματα τοποθετούσαν τα χρηματοκιβώτια που αφαιρούσαν και στη συνέχεια τα πυρπολούσαν, ώστε να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό τους, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούσαν καρφιά για να αποτρέψουν πιθανή καταδίωξή τους από αστυνομικά οχήματα, όπως την 01-05-2017 στο σταθμό διοδίων της Αττικής οδού, στις Αχαρνές.
Κατά τη διάπραξη των ληστειών και των κλοπών, κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες full face , μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους, ενώ φορούσαν γάντια, για να μην αφήνουν ίχνη.
Σε περιπτώσεις που αντιλαμβάνονταν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές όπου διέμεναν ή κινούνταν ή κατά τις μετακινήσεις τους, ανέστελλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δράση τους.
Παράλληλα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των διωκτικών Αρχών, με συνεχείς αλλαγές κατοικιών και κρησφύγετων, δρομολογίων, τηλεφωνικών αριθμών και μεθόδων επικοινωνίας, καθώς και με στρατολόγηση νέων ατόμων, ώστε να καθίσταται δυσχερής η ταυτοποίηση των μελών της οργάνωσης.
Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης σε πολλές περιπτώσεις είχαν συγγενικούς δεσμούς ή φιλικές σχέσεις, γεγονός που διατηρούσε και ενίσχυε τη δομή και τη μεταξύ τους συνοχή.
Εμείς από τη μεριά μας, αναλύσαμε συνδυαστικά όλα αυτά τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης. Σχεδιάσαμε μεθοδικά τις έρευνές μας και εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πλάνο. Προσεγγίσαμε εξατομικευμένα κάθε περίπτωση και αξιοποιήσαμε όλα τα ερευνητικά δεδομένα, σε συνδυασμό με ειδικές ανακριτικές τεχνικές και χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού.
Με τη διαδικασία αυτή σκιαγραφήσαμε προοδευτικά το εγκληματικό «προφίλ» της οργάνωσης και καταφέραμε να συλλέξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μας έδωσαν τη δυνατότητα να «χαρτογραφήσουμε» τη δράση των μελών της και να ταυτοποιήσουμε τα στοιχεία τους.
Ακολούθως, σε χρόνο και τόπους που κρίθηκαν ως οι πλέον κατάλληλοι, καταφέραμε να συλλάβουμε 15 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με αιφνιδιαστικές αστυνομικές επιχειρήσεις, που δεν τους άφησαν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να θέσουμε τέρμα στην πολυσχιδή δράση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και να οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη τα μέλη της, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, πλαστογραφίες, πλαστογραφίες πιστοποιητικών, εμπρησμό, κατά συρροή και κατά συναυτουργία, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν και έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές Αρχές για σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονιών και σωρεία υποθέσεων ληστειών και κλοπών.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης προσέθεσε στο ενεργητικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μια ακόμα σημαντική επιτυχία, η οποία οφείλεται κυρίαρχα στον επαγγελματισμό του προσωπικού μας, που προσφέρει ένα σημαντικό έργο, προστατεύοντας και υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο».
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :

  1. Ανώνυμος5/09/2017 8:55 π.μ.

    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΛΑΚΩΔΩΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΑΠΟ ΙΜΒΡΟ-ΤΕΝΕΔΟ ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ 'ΜΠΑΞΙΣΙ' ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΩΣΤΕ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΧΩΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή