Αυστηροποιείται ο νόμος για την προστασία από τα προϊόντα «μαϊμού»

Στην προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από προϊόντα «μαϊμού», αλλά και στην αυστηροποίηση των ποινών...
για τους παραβάτες που παραπλανούν με πλαστά σήματα, στοχεύει το σχέδιο νόμο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταργεί τον νόμο 2239/1994 «περί σημάτων» και σκοπεύει στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του δικαίου των σημάτων, ώστε να μπορέσει να γίνει λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο. Ακόμη, ενσωματώνεται η οδηγία 2004/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004.

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπονται τα εξής:

Προστατεύεται ο καταναλωτής και οι επιχειρήσεις, από απομιμητικά προϊόντα. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους παραβάτες και για πρώτη φορά εισάγεται η δυνατότητα για άμεση λήψη δικαστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα) χωρίς να κληθεί ο παραβάτης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων.

Αναλυτικά, με το σχέδιο νόμου περί σημάτων επιτυγχάνεται:

-Ο εκσυγχρονισμός, με την εισαγωγή θεσμών που δίνουν ευελιξία στο σύστημα καταχώρησης σήματος και επιταχύνουν τις διαδικασίες, όπως ενδεικτικά:

1)Η δυνατότητα ορισμού κοινού εκπροσώπου για περισσότερους καταθέτες.

2)Η καταχώριση του σήματος στο βιβλίο σημάτων, χωρίς να απαιτείται πλέον η προηγούμενη έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

3)Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα διαίρεσης δήλωσης ή καταχώρησης σήματος, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία.

4)Μειώνεται η προθεσμία τριτανακοπής σε 3 μήνες έναντι 4 ½ που ισχύει σήμερα.

Δημιουργούνται 4 επιπλέον Τμήματα της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων (Δ.Ε.Σ), τα οποία πλέον ανέρχονται σε δεκατέσσερα, και έτσι αυξάνεται η ταχύτητα έκδοσης απόφασης. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η αρμοδιότητά τους στην εξέταση διεθνών και κοινοτικών σημάτων που μετατρέπονται σε ελληνικά. Επίσης προβλέπεται ότι τα μέλη της ΔΕΣ είναι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική αναβάθμισή της.

-Η προστασία των καταθετών/δικαιούχων, ιδίως με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2004/48/ΕΕ:

Η οδηγία αυτή ενισχύει την έννομη προστασία των δικαιούχων άυλων αγαθών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα δικαιώματα σε ένα σήμα, με τις εξής βασικές προβλέψεις:

-Επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση, ώστε να αποκαθίστανται δικαιώματα αιτούντων που τυχόν απωλέσθηκαν από λόγους ανωτέρας βίας

-Δυνατότητα ταχείας λήψης ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων

-Δυνατότητα του δικαστηρίου, εφόσον το κρίνει πρόσφορο, να διατάσσει τον προσβολέα στην κοινοποίηση, σχετικών με το θέμα, τραπεζικών, χρηματοοικονομικών ή εμπορικών εγγράφων. Έχει επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης στις σχετικές πληροφορίες, με τον όρο ότι διασφαλίζεται η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών.

Η ζημιά του δικαιούχου μπορεί να υπολογιστεί με τους ακόλουθους τρόπους:
με τον υπολογισμό του κέρδους που αποκόμισε το πρόσωπο που χρησιμοποίησε παράνομα το σήμα.
το ποσό που θα είχε καταβάλει αυτός που παράνομα χρησιμοποίησε το σήμα, αν είχε ζητήσει άδεια χρήσης από το δικαιούχο.
Ποινική προστασία του σήματος φήμης και αυστηροποίηση των ποινών.
Επέκταση της προστασίας και κατά των τρίτων προσώπων ή μεσαζόντων που χρησιμοποιούνται για την προσβολή του σήματος.
Η ρύθμιση ζητημάτων διεθνούς - κοινοτικού και εθνικού σήματος. Εισάγονται διατάξεις που αφορούν τη μετατροπή κοινοτικού ή διεθνούς σήματος σε εθνικό, αναγνωρίζουν και προστατεύουν την αρχαιότητα του εθνικού σήματος, χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης του εθνικού σήματος από διεθνές.
Διευρύνεται η προστασία του καταναλωτή καθώς παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης κατά σημάτων τα οποία μπορεί να είναι παραπλανητικά. Ταυτόχρονα οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων δημοσιοποιούνται έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση και προφύλαξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
www.eklogika.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου