Εκμετάλευση Χωρίς Σύνορα...Παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις στο tvxs

Αριστεροί "αφεντικά"με δεξιά τσέπη.

Όταν ξεκινά ένας εργαζόμενος να δουλεύει στο tvxs, το οικονομικό το κανονίζει με τον κ. Κούλογλου και του τονίζεται ότι δεν πρέπει να συζητάει με τους συναδέλφους του για τις απολαβές του. Ο «Στέλιος» όμως δεν έγινε εργοδότης όταν άνοιξε το tvxs.gr. Η καριέρα του ως αφεντικού κρατάει από....
το 1996, χρονιά που ξεκίνησε να προβάλλεται το “Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα”. Μόνο που στην εκπομπή του ο ίδιος δεν ασχολείται με τα μισθολογικά αλλά παραπέμπει στην παραγωγή, προβάλλοντας την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου.


ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΈΘΥΝΣΗ

Μερικές υπενθυμίσεις. Το 2008 η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε τη μη ανανέωση του συμβολαίου του. Για κατάφωρη λογοκρισία έκανε λόγο τότε ο κ. Κούλογλου. Δεν έχασε όμως το χρόνο του: το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκε στο διαδίκτυο το tvxs, και τότε ο «Στέλιος» ξεκίνησε να ξεδιπλώνει όλο του το μεγαλείο σαν «αριστερό» αφεντικό. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, επανήλθε στην ΕΡΤ και μάλιστα τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, για να παραιτηθεί στη συνέχεια με σκοπό να ξεκινήσει και πάλι η προβολή της εκπομπής του, κάτι που επετεύχθη. Έτσι ο «Στέλιος» διατηρεί μέχρι σήμερα το δημοσιογραφικό του προσωπείο, συμπορευόμενο με το ρόλο του ως «εναλλακτικού», «αριστερού» αφεντικού.

Το έχουμε πει πολλάκις, οι εργασιακές συνθήκες στο tvxs παραπέμπουν σε κάτεργο. Οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι είναι μια μικρή μειοψηφία, οι υπόλοιποι δουλεύουν ανασφάλιστοι και part-time, είτε με μειωμένο ωράριο είτε κάποιες μέρες μόνο την εβδομάδα. Οι βάρδιες του σαββατοκύριακου, από τέσσερις που ήταν, έχουν γίνει δύο, μία 15ωρη το Σάββατο και μία 15ωρη την Κυριακή. Η αμοιβή 60 ευρώ “μαύρα” και η εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων από τη Θεσσαλονίκη, μία ακόμη «καινοτομία» made by Κούλογλου. Αυτούς τους εργαζομένους, αφού ο «Στέλιος» τους προσλαμβάνει με τους πλέον επισφαλείς όρους, τους βαφτίζει στη συνέχεια και «μη κανονικούς», για να μπορεί να τους απολύει όποτε του καπνίσει. Κάτι ανάλογο έπραξε και στις 17 Αυγούστου απολύοντας μέσω e-mail εργαζόμενη στο tvxs που βρισκόταν σε άδεια, γράφοντας ότι δεν θα χρειαστεί τη βοήθειά της το επόμενο διάστημα. Μόνο που αυτοί οι «μη κανονικοί εργαζόμενοι» δεν «βοηθάνε», αλλά εργάζονται κανονικότατα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του tvxs, εκτελούν εξαρτημένη εργασία, αφού προσέρχονται σε συγκεκριμένο ωράριο στα γραφεία της εταιρείας και συνεπώς είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να αμείβονται σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου. Ας υπενθυμίσουμε κάποια ακόμα «αυτονόητα», που ξεχνάνε πάντα τα αφεντικά: η δουλειά την Κυριακή και τις αργίες δεν είναι «χόμπυ» ούτε «λειτούργημα», αλλά εκμετάλλευση που δικαιούται υπερωριακή αμοιβή. Όπως και η εργασία με «μπλοκάκι» δεν είναι «ελεύθερη συνεργασία», αλλά κλοπή του μισθού μας, των ενσήμων μας, των επιδομάτων μας και της αποζημίωσης που δικαιούμαστε σε περίπτωση απόλυσης.

Από τους εργαζόμενους ο «Στέλιος» είχε ζητήσει παλιότερα να «βάλουν πλάτη», με τη δικαιολογία ότι το μαγαζί του δεν βγαίνει, κι όταν εκείνοι αρνήθηκαν, απευθύνθηκε στους αναγνώστες του tvxs. Στους ίδιους εργαζόμενους προσπάθησε να αποδείξει ότι δεν έχει λεφτά, αναρτώντας στον πίνακα ανακοινώσεων του site φωτοτυπία του προσωπικού τραπεζικού του λογαριασμού. Φυσικά δεν έπραξε το ίδιο και με τα 37.580,50 ευρώ – κρατική χορηγία που θα λάβει από τους διατιθέμενους πόρους του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013, λεφτά που θα γίνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από μισθοί.

Και όλα αυτά για να συνεχίσει απερίσπαστο το «αριστερό» αφεντικό Στέλιος Κούλογλου το έργο  της «τίμιας, αξιόπιστης και ανεξάρτητης από κέντρα εξουσίας ενημέρωσης». Αυτός λοιπόν που κόπτεται για την «ανεξάρτητη» ενημέρωση και ζητά επιμόνως από τα σωματεία να κάνουν επιτέλους μια απεργία “όχι για το ευτελές ζήτημα του μισθού και της ασφάλισης αλλά για την ελευθερία του δημοσιογράφου και τη δεοντολογία”, ακολουθεί κατά γράμμα τον ιντερνετικό κανόνα της αναπαραγωγής πανομοιότυπων ειδήσεων προερχόμενων από λίγα μιντιακά μονοπώλια. Εκτός και αν το ΑΠΕ ή επιχειρήσεις όπως του Μπόμπολα, του Αλαφούζου, της Τεγοπούλου κ.ά.  έχουν γίνει πηγές ανεξάρτητης και αντιεμπορευματικής ενημέρωσης και δεν το πήραμε εμείς χαμπάρι. Γιατί με ένα rewriting και την κατά γράμμα εφαρμογή της ατζέντας που όρισε ο «Στέλιος», δεν παράγει κανείς πρωτογενείς ειδήσεις.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες εργασίας και στα υπόλοιπα ενημερωτικά sites/portals. Στο διαδικτυακό πεδίο, τα αφεντικά αλωνίζουν και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν σκλάβοι full ή part-time, σαββατοκύριακα και αργίες (γιατί τα sites δεν κλείνουν ποτέ, όπως ποτέ δεν σταματά και η ροή της πληροφορίας), «μαύροι», «μπλοκάκηδες», “πρακτική άσκηση”, “εθελοντές”. Και αν προκύπτει κάτι μετά τη λήξη της βάρδιάς σου, “έλα μωρέ, μπορείς και να το ανεβάσεις από το σπίτι σου”, το ίδιο και αν δεν έχεις προλάβει να τελειώσεις ένα θέμα. Γιατί το αφεντικό σου θεωρεί ότι δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις από το να παρακολουθείς όλη τη μέρα την ιστοσελίδα του. Παρόμοια είναι και η ανακύκλωση των «ειδήσεων», με τις πληροφορίες να προέρχονται από τις ίδιες πηγές και να επαναπαρουσιάζονται ελαφρώς αλλαγμένες.

Γι’ αυτές τις ζοφερές, για τους εργαζόμενους, συνθήκες, τα υπάρχοντα γραφειοκρατικά συνδικάτα του κλάδου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ κτλ.) σφυρίζουν επίτηδες αδιάφορα, με αποτέλεσμα τα αφεντικά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, έξω από οποιοδήποτε θεσμικό-συνδικαλιστικό έλεγχο. Τα αφεντικά τα ξέρουμε, τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες επίσης. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, είμαστε οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου και των κερδών τους. Ο μοναδικός δρόμος για να πάρουμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει ως εργαζόμενων είναι η αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς μας και η συλλογική μας δράση. Την επισφάλεια που μας φορέσανε καπέλο, ας την μετατρέψουμε σε ανασφάλεια δική τους: «αόρατοι» για τα αφεντικά, «αόρατοι» για τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες, ορατοί και αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας.
  • Άμεση ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης με «μπλοκάκι» στο tvxs
  • Κανένας «μαύρος», κανένας με «μπλοκάκι»
  • Συλλογική Σύμβαση Συντακτών για όλους τους εργαζόμενους στα sites
Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
katalipsiesiea.blogspot.com
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment