«Η αποτυχία είναι μια διαδικασία εκμάθησης μέσα από την οποία φτάνουμε στην επιτυχία»

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπελεγρίνη.

Μπορούν οι καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να αποτελέσουν το «αντίδοτο» στην κρίση; Τι θα πρέπει να προσέχουν οι νέοι επιχειρηματίες; Ποιος ο ρόλος της Παιδείας;  O Project Manager της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών και της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, Ιωάννης Ασλάνης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Startup.gr, δίνει τις απαντήσεις. Τον συναντήσαμε στον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας InnovAthens, ο οποίος πραγματοποιείται στον χώρο της Τεχνόπολις, στο Γκάζι.


Σε μια αναμφίβολα δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπάρχουν κατά την γνώμη σας περιθώρια για νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας;

Ξεκινώντας θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον αποκλειστικό χαρακτηρισμό της νεανικής επιχειρηματικότητας και να επικεντρωθούμε στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, όπου νέα  και πρωτοποριακή είναι η ιδέα και όχι απαραίτητα ο επιχειρηματίας. Πάντα οι συγκυρίες ήταν δύσκολες άμα αναλογιστούμε τα δεδομένα κάθε εποχής. Ο τραπεζικός δανεισμός δεν πρέπει να θεωρείται ο μόνος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα. Πλέον σε επίπεδο παγκόσμιας και ευρωπαϊκής πολιτικής οι νέοι επιχειρηματίες και τα start up είναι στο επίκεντρο των διεθνών οργανισμών ως προς τη χάραξη νέων πολιτικών που θα ωφελήσουν την νεανική επιχειρηματικότητα. Άρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τη νεανική επιχειρηματικότητα.  Για την χώρα μας συγκεκριμένα οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αγορές που έχουν εισροή  κεφαλαίων από το εξωτερικό (νέο χρήμα) μιας και η εσωτερική αγορά υποφέρει και η οικονομική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή έχει μειωθεί δραματικά. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς; Τουρισμός και Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Επίσης οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να θυμούνται ότι αγορά δεν είναι μονό η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Δυστυχώς σήμερα οι νέοι μας επιχειρηματίες είναι παγιδευμένοι σε ένα αφιλόξενο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον αλλά το πιο επικίνδυνο είναι η αρνητική ψυχολογία και η απογοήτευση.  Αυτά τα δυο είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας μαζί με την λανθασμένη παιδεία. Οι εποχές που περιμέναμε να μπούμε στο δημόσιο ή σε μια ιδιωτική εταιρεία για να εχουμε σιγουριά έχουν περάσει αντιστρεπτή.

Τα προβλήματα είναι για μένα πρωτίστως παιδείας και ενημέρωσης. Δηλαδή οι νέοι επιχειρηματίες δεν κάνουν σωστή έρευνα αγοράς, παγιδεύονται στα στενά πλαίσια της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν αρνητισμό και αποδοκιμασία και τέλος εχουμε την ασφυκτική φορολογία και την μεγάλη δυσκολία δανεισμού. Οι νέοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση διότι το οικονομικό περιβάλλον πάνω στο οποίο είχαν κτίσει τη καριέρα τους ανετράπη μέσα σε λίγα χρόνια και τώρα καλούνται να διαφοροποιηθούν για να επιβιώσουν. Όπως και στη φύση μόνο όποιο είδος προσαρμόζεται επιβιώνει.

Θα μπορούσε η νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και γενικότερα οι ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, να αποτελέσουν το «κλειδί» για να «τρέξει» και πάλι η ελληνική οικονομία;

Άμα το εξετάσουμε και ιστορικά, οικονομικά και πολιτικά πάντα η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά κυρίως οι νέοι ήταν αυτοί που κατάφεραν με την ενέργεια τους να φέρουν αλλαγές. Μια συντονισμένη προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα με επενδύσεις σε νέους επιχειρηματίες θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα που θα αποτελέσει ένα βασικό άξονα που θα δώσει ώθηση και πάλι στην Ελληνική οικονομία. Αυτό είδη γίνεται σε ένα βαθμό και θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να φέρουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα και να τα επενδύσουν στη νέα γενιά. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες. Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι εχουμε εκμεταλλευτεί σαν χώρα τα ισχυρά μας χαρτιά.

Τι κινήσεις θα μπορούσε να κάνει από την πλευρά του το κράτος, έτσι ώστε να στηρίξει περισσότερο τη νεανική επιχειρηματικότητα;

Εδώ αγγίζουμε ένα τεράστιο θέμα. Οι χειρισμοί του κράτους ως τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν πελατειακού χαρακτήρα εξυπηρετώντας τους κομματικούς στρατούς και συγκεκριμένα συμφέροντα. Όλα είπαμε ξεκινάμε από τη παιδεία. Όταν ο λαός είχε λάθος παιδεία είναι δεδομένο ότι θα έχει και λάθος κατεύθυνση με τα αποτελέσματα να έρχονται με σκληρό τρόπο όχι μονό να μας χτυπήσουν τη πόρτα αλλά να ταρακουνήσουν συθέμελα την ελληνική κοινωνία και οικογένεια.
Τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι εξαγωγές, τα λιμάνια μας και γενικά οι επενδύσεις πιο πολύ έχουν ζημιωθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές παρά ωφεληθεί. Πανηγυρίζουμε για το τουρισμό των 18εκ όταν η Τουρκία με την πιο μικρή και λιγότερο ποιοτική ακτογραμμή έχει 40εκ. Η δυναμική του τουρισμού μας μπορεί κάλλιστα να αγγίξει τα 50εκ με τις σωστές κινήσεις. Το yachting επίσης έχει πληγεί σημαντικά.

Το κράτος οφείλει άμεσα να εφαρμόσει σταθερό φορολογικό σύστημα για τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις. Ελαφρύνσεις, κίνητρα επενδύσεων είναι κάτι που χρόνια επικοινωνεί και ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος. Όμως το πιο σημαντικό είναι το κράτος να ενημερώσει τους επιχειρηματίες για τις ξένες αγορές και ο κόσμος να λάβει πραγματικά γνώση πώς να κινηθεί, να επιχειρήσει και να συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά. Λανθασμένα έχουν συνδυάσει την Ευρώπη με τη φορολογία και αυτό είναι λάθος των πολιτικών.

Σε ποιους κλάδους καταγράφονται οι πιο επιτυχημένες νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα;

Καταρχάς δοθείσας της ευκαιρίας να τονίσω ότι πάντα οι Έλληνες διαπρέπουν όταν είναι σε σωστά δομημένα οικονομικά περιβάλλοντα. Για αυτό και όταν επιχειρούν στο εξωτερικό πάντα έχουν τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας.
Η Ελλάδα έχει φήμη και επιτυχίες στο τομέα του IT,του Τουρισμού και του FNB (εστίαση ,εξαγωγές). Αν μπορέσουν οι νέοι μας επιχειρηματίες να συντονιστούν επιχειρώντας σε κοινή γραμμή και όχι μεμονωμένα τότε θεωρώ ότι οι πιθανότητες επιτυχίας θα αυξηθούν σημαντικά.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων πως συνεισφέρει στην δημιουργία Startups;

Η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων έχει ως αποστολή και σκοπό καταρχάς την πρόταση πολιτικών που θα ευνοήσουν την νεανική επιχειρηματικότητα και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ως προς τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μια startup. Μέσω των εκδηλώσεων μας φροντίζουμε να τους ενημερώνουμε και να τους δικτυώνουμε μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθούν συνέργιες και γνώση μέσω της επικοινωνιας των εμπειριών τους.

Η πιο αγαπημένη και επιτυχημένη μας εκδήλωση  είναι το Είμαι Κάνω Θέλω. Στην εκδήλωση αυτή οι συμμετέχοντες  έχουν δυο λεπτά στη διάθεση τους να παρουσιάσουν την ταυτότητα τους, τη δραστηριότητα τους και τι αναζητούν είτε αφορά συνεργασίες ή τεχνογνωσία.  Εμείς καταγράφουμε τις ανάγκες και τους συμβουλεύουμε αναλόγως. Με το HSA University διενεργούμε workshops όπου επιτυχημένοι επιχειρηματίες μοιράζονται με τους συμμετέχοντες την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.

Με μεγάλη μας χαρά αποτελούμε μέλη του κόμβου καινοτομίας InnovAthens όπου πρώτη φορά μια συνέργια 5 οργανισμών με τον Δήμο Αθηναίων και τη Samsung είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία αυτού του κόμβου καινοτομίας όπου όλες οι δραστηριότητες που αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα πλέον διασταυρώνονται εδώ. Καλώ τους αναγνώστες σας να μας επισκεφτούν και να μοιραστούν μαζί μας τις απορίες τους και να ζήσουν από κοντά τις εξελίξεις.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξης στο Startup.gr 
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Unknown

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου