Ο ρωσικός γίγαντας Gazprom θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και να βάλει φυσικό αέριο παντού - Έως και 50% η μείωση του κόστους μεταφορών

 - Το Νο 1 της Gazprom βρέθηκε σήμερα στη Βουλιαγμένη για το European Businnes Congress
- Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 600 λεωφορεία φυσικού αερίου και 102 οχήματα δήμων
- Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά με τον εφοδιασμό να γίνεται με υγροποιημένο αέριο
- Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται μεγάλα έργα σε πολλές πολεις, όπως την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη

 Ενδιαφέρον για επενδύσεις της ρωσικής Gazprom στους τομείς εφοδιασμού πλοίων, φορτηγών αυτοκινήτων και μικρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά με φυσικό αέριο, προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (European Business Congress), παρουσία και του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Α. Μίλερ.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιω. Μανιάτης, κάλεσε έμμεσα τη Gazprom να επανεξετάσει τη στάση της ως προς την κατασκευή του νότιου κλάδου του αγωγού South Stream, ο οποίος κατά τον σχεδιασμό θα διέρχετο μέσω Ελλάδας, λέγοντας ότι ο αγωγός αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνέβαλε στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών. Προς το παρόν η Gazprom έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο τον βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης ΔΕΠΑ- Gazprom για την προμήθεια αερίου στη χώρα προς όφελος, όπως είπε, των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές της αεριοκίνησης στις μεταφορές, που κερδίζει έδαφος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλότερου κόστους που υπολογίζεται σε 50% σε σχέση με τη βενζίνη και 30% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 600 λεωφορεία φυσικού αερίου και 102 οχήματα δήμων, ενώ η ΔΕΠΑ έχει αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Δυνατότητα εφοδιασμού οχημάτων με φυσικό αέριο παρέχεται από τη νομοθεσία σε όλα τα πρατήρια καυσίμων εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου υπάρχει δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό πλοίων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μικτής ελληνορωσικής εταιρίας Προμηθέας Gas Δ. Κοπελούζο, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα εφοδιασμού τους με υγροποιημένο αέριο. Οι επενδύσεις αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων και τον εφοδιασμό πλοίων.

Και για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά ο εφοδιασμός επίσης με υγροποιημένο αέριο θα μπορεί να γίνεται με τη μεταφορά ειδικών κοντέινερ, αφού προηγηθούν μετατροπές στις παλιότερες μονάδες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης άλλου καυσίμου πέρα από το ντίζελ ή το μαζούτ. Η επένδυση αυτή έχει προφανώς νόημα για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο της ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας.

Στις επενδυτικές ευκαιρίες που δίνει η Ελλάδα και ειδικότερα ο ενεργειακός τομέας αναφέρθηκε ο κ. Κοπελούζος, οι οποίες όπως είπε θα συζητηθούν μεταξύ των 370 στελεχών ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνέδριο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον κ. Μίλερ η οποία, όπως αναφέρεται, ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα.

Το European Business Congress
Η χρήση του φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών, καθώς και η συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε το επίκεντρο της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συνεδρίου (European Business Congress- EBC) το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα από τη φιλοξενούσα εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E., κοινή εταιρεία της GAZPROM και του Ομίλου Κοπελούζου.

Επικεφαλής και προεδρεύων του συνεδρίου ήταν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της OAO GAZPROM, Dr. Alexey Miller. Χαιρετισμό απεύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E., Δημήτρης Κοπελούζος, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Vladimir Chkhikvishvili και ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Γιώργος Σπανούδης.

Στην εισήγησή του ο Dr. Miller τόνισε τη σημασία της χρήσης του φυσικού αερίου ως καύσιμο κίνησης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η GAZPROM είναι μία παγκόσμια επιχείρηση και επιθυμεί να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των μεταφορών. Έχουμε στενές σχέσεις με δυνατούς παίχτες που κατέχουν ρόλους κλειδιά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και σκοπεύουμε να διευρύνουμε το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου.

Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος». Επιπλέον, ο Dr. Miller αναφέρθηκε και στην ιστορική μακροχρόνια συμφωνία που υπεγράφη με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, με αξία σύμβασης 400 δισ. $. Όπως επεσήμανε: «Τη σημασία της συμφωνίας θα την καταλάβουμε με την πάροδο του χρόνου και θα επηρεάσει και τις τιμές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Για εμάς η νούμερο ένα αγορά παραμένει η Ευρωπαϊκή και η GAZPROM επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και να το διευρύνει».
Αναφερόμενος στον Southstream τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απόκλιση στον χρόνο και πως το πρώτο αέριο θα φθάσει στην Βουλγαρία στο τέλος της επόμενης χρονιάς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS, Δημήτρης Κοπελούζος, καλωσόρισε τους σύνεδρους και αναφέρθηκε στη σημασία διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα υποδεχόμαστε 370 ανώτατα στελέχη των πιο διακεκριμένων εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη χώρα μας και σηματοδοτεί την ανάπτυξη που θα ξεκινήσει προς όφελος του ελληνικού λαού. Θέλω να πιστεύω ότι οι μεγάλες ευκαιρίες που δίνει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας θα εκτιμηθούν από τους σύνεδρους. Σκοπεύουμε να τους αναπτύξουμε τις θέσεις μας και να τους κινητοποιήσουμε για να επενδύσουν στον τόπο μας».

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο, ο κ. Κοπελούζος δήλωσε: «Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο αποτέλεσε ένα σταθερό πεδίο γόνιμου διάλογου μεταξύ των εταιρειών– μελών του και μία πλούσια τράπεζα γνώσεων για όσους μετέχουν σε αυτό. Το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο παρήγαγε σημαντικό έργο και ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες στον ενεργειακό τομέα. Οι προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει το ΕΒС στις Κυβερνήσεις των χωρών- μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συνέβαλαν στη λήψη σημαντικών και χρήσιμων αποφάσεων».

Κλείνοντας τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου για την Οικονομία : 
«Το φυσικό αέριο ήταν, είναι και θα είναι από τα βασικότερα και πολυτιμότερα ενεργειακά αγαθά στον πλανήτη μας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών και την εύρυθμη και ισορροπημένη λειτουργία των ενεργειακών αγορών».
newsit
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου