Υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος, μακριά από τις 200 ψήφους

Πύρρειος νίκη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο..
Νόμος του κράτους, αλλά δίχως την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, προκειμένου να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, έγινε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η απλή αναλογική.


 -22 Ιουλίου 2016
Πιο συγκεκριμένα, τον εκλογικό νόμο που έφερε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή ψήφισαν βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι η απλή αναλογική θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, γλωσσικά ολισθήματα, χειραψίες με νόημα, «τρολλαρίσματα» και επιπόλαιες τοποθετήσεις για κρίσιμα εθνικά και διπλωματικά ζητήματα, δίνοντας «χρώμα» σε μια διαδικασία που εξ αρχής δεν προκαλούσε αγωνία για την έκβαση της σχετικής ψηφοφορίας -μετά την απόφαση της Χρυσής Αυγής να απέχει.

Αυτή την φορά, όμως, η μονομαχία δεν διεξήχθη μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μεταξύ του δεύτερου και του προέδρου της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, είχε έντονο διαξιφισμό με την κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η ομιλία Τσίπρα
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αναφορές περί συνεννόησης της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έστησε τη συκοφαντία, μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης, ώστε να δημιουργηθεί το κλίμα ότι «δήθεν η αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στο χώρο της Χρυσής Αυγής».

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, πέσατε σε ένα ατόπημα, το οποίο δεν είχατε την ευθιξία να διορθώσετε».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά, λέγοντας ότι, στην προηγουμένη αναμέτρηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον κ. Δήμα, υπήρχαν δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής -που είχαν διαγραφεί από τη ΧΑ εκείνη την περίοδο- που ψήφισαν υπέρ. «Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους, ούτε είχε για να συνεννοούνται με τη Χρυσή Αυγή, για να κρατηθούν στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, «εμείς όταν φέραμε ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ποτέ δεν συνομιλήσαμε και απευθυνθήκαμε στη ΧΑ». «Απευθύνθηκα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «σε εκείνες τις δυνάμεις που υπεραμύνονταν για την αλλαγή, ήξερα τις διαφορές, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε» δήλωσε. «Δεν θα αναφερθώ στις αποστασίες που -εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε- ξέρει η ΝΔ» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα είναι μία ημέρα σημαντική για το ελληνικό Κοινοβούλιο, που κατατίθεται ένας νόμος έξω από τις σκοπιμότητες που η κάθε κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

«Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί απ' την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία της. Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας, κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας: την απλή αναλογική. H απλή αναλογική ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία».

Επιτέθηκε μάλιστα στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Λέτε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις. Η μόνη μεταρρύθμιση που ξέρετε να κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, είναι να απολύετε δημοσίους υπαλλήλους».

Όπως σημείωσε, εμείς θέλουμε να δούμε ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα και το εκλογικό σύστημα είναι ένας από τους αρμούς διακυβέρνησης, όπως και το Σύνταγμα.

«Η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος, που διαμόρφωσε μια ταξική και αδιαφανή δημόσια διοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση. Θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, χωρίς να υπάρξει πολιτική ανασυγκρότηση» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να συζητήσουν για το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι προϋπόθεση. «Θα ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δεν συμφωνούμε, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική» προσέθεσε.

«Τελείωσε ο δικομματισμός»
«Μας κατηγορούν ως καιροσκόπους, ενώ φέρνουμε την απλή αναλογική προς ψήφιση, τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ότι «καμία από τις δημοσκοπήσεις σας δίνει δυναμική να υπερβείτε τα ποσοστά που φέρατε στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες».

«Οι ίδιες δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν πρώτους, έδιναν νίκη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και επικράτησή σας τον Σεπτέμβριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Ελπίζετε ότι θα έρθει η εποχή του δικομματισμού».

«Πρωθυπουργός δεν μπορείτε να γίνετε κύριε Μητσοτάκη, επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες, η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Θα γίνετε αν σας αγαπήσει ο λαός κύριε Μητσοτάκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ: Αρνείστε ένα πολιτικό δώρο

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να ψηφίσουν την απλή αναλογική, τονίζοντας πως δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο που «αρνείστε ένα πολιτικό δώρο» και συνέχισε: «Να παίξετε σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή».

Κατηγόρησε ότι επιλέγετε να παίζετε ένα ρόλο με τη δεξιά, αρνείστε ουσιαστικά τους ίδιους σας τους εαυτούς. «Διαπράττετε ένα ιστορικό ατόπημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε μάλιστα ότι  αυτό το δώρο το αρνείστε, αλλά μας το γυρνάτε πίσω. Και μας κάνετε ένα μεγάλο δώρο. Μας δίνετε την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να μας δώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και να βάλει εσάς οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

«Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε ότι πρώτη φορά κυβερνητική πλειοψηφία φέρνει εκλογικό νόμο που ευνοεί τα μικρά κόμματα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε αναφορά και στην Δικαιοσύνη, καθώς αναρωτήθηκε: «Σε τι ακριβώς αναφέρεστε, όταν λέτε ότι κανείς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη;».

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δίκη της Siemens και υπογράμμισε ότι θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει απόφαση. «Καλά κάνετε και ανησυχείτε» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Προφανώς και προτιμάτε, κ. Μητσοτάκη, την επ' αόριστον αναβολή της δίκης για τη Siemens».

«Γιατί η μόνη μας παρέμβαση είναι να υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «εξαντλήσατε, κ. Μητσοτάκη, κάθε θεσμική δυνατότητα για να καθυστερήσει ο διαγωνισμός για τους τηλεοπτικούς σταθμούς» και υπογράμμισε ότι «το τελευταίο διάστημα, έχετε πέσει ηρωικά μαχόμενος, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες, υπονομεύσατε τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Πηγή: protothema.gr
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου