Το ΑΠΘ μετρά τις «πληγές» του: Οι καταστροφές που άφησαν οι «No Border Camp» (Βίντεο)

Τις φθορές που υποστεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μετρούν πλέον οι πρυτανικές αρχές μετά την αποχώρηση των μελών "No Border Camp", που είχαν κατασκηνώσει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα για 10 ημέρες. 


www.eglimatikotita.gr -25 Ιουλίου 2016
Παραβιάστηκαν και καταστράφηκαν πόρτες, ενώ γράφτηκαν με μπογιές και ασφαλτόπισσα, συνθήματα σε τοίχους και τζάμια.

Από χθες το βράδυ άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των καταληψιών, ενώ μέχρι σήμερα το πρωί είχαν μείνει λίγα άτομα τα οποία ξεστήνανε και αυτά τις σκηνές που είχαν απομείνει.

''Αυτό που ζήσαμε στο Αριστοτέλειο αυτές τις ημέρες είναι ότι μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, μέσα στο κέντρο της πόλης, τελούσε σε μια ομηρία και είχε μεταβληθεί σε ένα γκέτο, το οποίο είχε τους δικούς του νόμους και κανόνες, τους δικούς του μηχανισμούς επιτροπής με συνεχείς απειλές του τύπου ανοίξτε και θα τα σπάσουμε", δήλωσε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργιος Δέλλιος, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε μια προς μια τις ζημιές που πραγματοποίησαν τα μέλη του "No Border Camp" στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα να με το κοσμήτορα παραβιάστηκαν και καταστράφηκαν αρκετές πόρτες, ενώ γράφτηκαν με μπογιές και ασφαλτόπισσα, συνθήματα σε τοίχους και τζάμια. Διακοσμήμενοι με γκράφιτι όμως είναι μετά τη δεκαήμερη παρουσία των μελών της "No Border Camp" και χώροι του Χημικού και του βιολογικού.

Το μέγεθος της καταστροφής
Η κοσμητεία της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ μετά την επίσκεψη του στους χώρους του κτιρίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις ζημίες που έχουν υποστεί οι χώροι των κτιριακών εγκαταστάσεών της. «Αργά χθες τη νύχτα κατέστη δυνατή η είσοδος στο κατειλημμένο επί δεκαήμερο, από τους συμμέτοχους του αυτοαποκαλούμενου No Border Camp, μέρος του κτηρίου της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ''', αναφέρει η κοσμητεία και στη συνέχεια της ανακοίνωσης απαριθμούν μια προς μια τις ζημιές. Η πρώτη καταγραφή αναδεικνύει τις ακόλουθες φθορές

-Παραβίαση της διπλής βόρειας κεντρικής θύρας εισόδου. 

-Παραβίαση της εισόδου του θυρωρείου του 1ου ορόφου, από όπου είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως τα κλειδιά των χώρων του κτηρίου. 

-Παραβίαση των κλειδαριών (λουκέτων) των δύο (2) θυρών του διαδρόμου των αιθουσών διδασκαλίας του 3ου ορόφου. 

-Παραβίαση και καταστροφή των οκτώ (8) θυρών των τεσσάρων (4) αιθουσών διδασκαλίας (1, 2, 3 και 4) του 1ου ορόφου. Στο διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου βρέθηκε μεγάλο κομμάτι πέτρας, δεμένης με σκοινί. Πολλά μεγάλα κομμάτια σπασμένης πέτρας συνέλεξε το συνεργείο καθαριότητας και από το χώρο μεταξύ Νομικής και Φιλοσοφικής καθώς και από τον χώρο γύρω από τα κτήρια της Σχολής Θετικών Επιστημών. 

-Παραβίαση και καταστροφή της πόρτας του μη λειτουργούντος συγκροτήματος WC του 2ου ορόφου. Παρεμβολή στο σύστημα υδροδότησης των WC του 1ου ορόφου, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στο χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών μπροστά από τη Νομική Σχολή. 

-Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της πόρτας ασφαλείας της αίθουσας τελετών και γενικών συνελεύσεων των Σχολών (αρ. 319) του 3ου ορόφου, από όπου ξεκρεμάστηκαν οι προσωπογραφίες εκλιπόντων καθηγητών των Σχολών. Επίσης αποσυνδέθηκαν αρκετές μικροφωνικές εγκαταστάσεις καθώς και το προβολικό μηχάνημα της οροφής. 

Παραβίαση της πόρτας του γραφείου του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών δίπλα στην αίθουσα Πολυμέσων του 4ου ορόφου, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διαπιστωθεί αν λείπουν πράγματα και εξοπλισμός. 

- Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της καινούριας πόρτας ασφαλείας του 4ου ορόφου προς την ταράτσα του κτηρίου. Από την ταράτσα του κτηρίου κλάπηκαν 30 περίπου ρολά ασφαλτόπανου της εργολάβου εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο στεγανοποίησης της ταράτσας. 

-Αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, όπως στα φουαγιέ του 1ου και 3ου ορόφου, στα WC του 1ου ορόφου, στα εσωτερικά κλιμακοστάσια του κτηρίου, στις ξύλινες επενδύσεις και στους υαλοπίνακες, στον διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, στις εσωτερικές επενδύσεις των ανελκυστήρων του κεντρικού κλιμακοστασίου, σε χώρους του 4ου ορόφου, μεταξύ των οποίων και μέσα στο παραβιασμένο γραφείο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, στις πόρτες και στους τοίχους της ταράτσας, σε ορισμένους εξωτερικούς τοίχους περιμετρικά της Σχολής καθώς και στη μετόπη του κτηρίου στο ύψος της ταράτσας σε αρκετά σημεία. 

-Αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα (που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους), σε διάφορα μέρη (εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους, υαλοπίνακες) και σε ολόκληρη τη μεγάλη επιφάνεια του δυτικού εξωτερικού τοίχου των αμφιθεάτρων της σχολής (με ασφαλτόπισσα) καθώς και στο μαρμάρινο πάτωμα μπροστά από την εξωτερική είσοδο των αμφιθεάτρων. 


Η στρατιωτική τύπου οργάνωση και οι εντυπωσιακοί οικονομικοί πόροι
Παράλληλα όπως αναφέρει η κοσμητεία της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ, οι καταληψίες είχαν είχαν εγκαταστήσει μαγειρείο κάτω από τα παράθυρα των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες όλων των συγκροτημάτων του 1ου, 2ου και 3ου ορόφου και κοιμόντουσαν μέσα στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων και τελετών της Σχολής.

''Ακόμη είναι φανερό ότι οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτηρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μια από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης),
είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)'',αναφέρει η κοσμητεία σε κάποιο σημείο της ανακοίνωση της, ενώ σε κάποιο άλλο τονίζει: ''Κατά την αποχώρησή τους οι καταληψίες αποδύθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών. Ωστόσο, ακόμη και τώρα υπάρχουν εγκατεστημένα στα πάρκα του ΑΠΘ πάνω από 30 αντίσκηνα με αρκετό κόσμο''.

Δείτε φωτογραφίες από την ιστοσελίδα thestival.gr 

Πηγή: protothema.gr
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 σχόλια :

 1. Ανώνυμος7/25/2016 9:41 μ.μ.

  Τις επισκευές να τις πληρώσει από την τσέπη του ο Τόσκας ο οποίος ευθύνεται για την εντολή στην αστυνομία απλά να παρακολουθεί και να μη κάνει τίποτα. Μας έκανε περίγελο της Ευρώπης και όχι μόνο.Να παραιτηθεί η να τον παραιτήσουν αμέσως. Είναι ανίκανος και επικίνδυνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος7/26/2016 9:09 π.μ.

  Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΙΣ 'ΕΓΡΑΨΕ', ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ''ΤΟΣΚΑΤΟΣΚΑΤΟ''ΝΑ ΕΠΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ''ΤΣΙΠΡΑΚΙΑ'' ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ''ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΤΣΙΠΡΑΣ''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος7/26/2016 9:41 π.μ.

  να δουμε ποιος θα πληρωσει ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος7/26/2016 11:58 π.μ.

  ΓΟΥΡΟΥΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ! ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ, ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑΑΑΑΑΑΑ! ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΕΛΑ ΠΑΡΕΕΕΕ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή