Το έγκλημα στην Ελλάδα του 2018 - Τα υποψήφια θύματα και ο χάρτης της εγκληματικότητας σήμερα

Οι δράστες, τα είδη των αδικημάτων, τα υποψήφια θύματα και ο χάρτης της εγκληματικότητας σήμερα, όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:Έγκλημα είναι το 'πέσιμο' σε ηλικιωμένους για εξαπάτηση κι αφαίρεση μικρών ή μεγάλων χρηματικών ποσών. Είναι τα σπασμένα- στην καλύτερη- ή τα κλεμμένα -στην χειρότερη- αυτοκίνητα σε σκοτεινά σοκάκια αλλά και σε κεντρικούς δρόμους, μέρα μεσημέρι. Μικρές ή μεγάλες παρανομίες με Έλληνες και αλλοδαπούς δράστες. Οργανωμένες συμμορίες που 'δουλεύουν' για τη μεγάλη μπάζα ή αποφασισμένοι ερασιτέχνες που πηγαίνουν για τα 'ψιλικά'. Κλέφτες που ζητάνε τον αστυνόμο τους και θέτουν υποψηφιότητα για να βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου. Εάν και εφόσον.

Η εγκληματικότητα εκφράζει την απελπισία και την ανάγκη της για την ύλη με την εισβολή σε σπίτια, βενζινάδικα, ψιλικατζίδικα και τράπεζες. Με την επίθεση σε περαστικούς με στόχο τσάντες, κινητά, χρήματα ή και κοσμήματα που κρέμονται από λαιμούς και αυτιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, όλες οι περιοχές είναι εν δυνάμει ευάλωτες ή εν δυνάμει ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι είτε ζεις στο κέντρο, είτε στα προάστια κινδυνεύεις -ανά πάσα ώρα και στιγμή- να πέσεις θύμα κακοποιών. Ωστόσο, αυτοί που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι κάτοικοι και όσοι κυκλοφορούν στην καρδιά των μεγάλων αστικών κέντρων. Στην όμορφη Αθήνα -για παράδειγμα- των απρόσμενων δυσάρεστων εκπλήξεων και των πολλών περιστατικών η εγκληματικότητα αυξάνεται διαρκώς. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η ανωνυμία, οι χαλαροί κοινωνικοί δεσμοί, η ετερογένεια και ο μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. Ο φόβος, η αδιαφορία, η τεράστια κινητικότητα, ο άτυπος κοινωνικός έλεγχος που είναι περιορισμένος και αδρανής. Όλα αυτά δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να 'ανθίσουν' οι εγκληματίες, να δράσουν σχεδόν ανενόχλητοι και να 'απλώσουν χέρι' όπου βρουν.


(Φωτογραφίες: Eurokinissi. Κεντρική φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης / Eurokinissi)
Η διασπορά του εγκλήματος
Αν χωρίσεις ένα μεγάλο αστικό κέντρο σε πέντε ομόκεντρες ζώνες μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει πού και γιατί. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τον κεντρικό τομέα των επιχειρήσεων και των εμπορικών δραστηριοτήτων. Η δεύτερη είναι η λεγόμενη μεταβατική, όπου οι κατοικίες παραχωρούν την θέση τους στις επιχειρήσεις ή τις βιομηχανίες (πρόκειται για μία υποβαθμισμένη περιοχή). Η τρίτη αποτελείται από τις κατοικίες των εργαζομένων της πρώτης και δεύτερης ζώνης ενώ η τέταρτη είναι αυτή των ακριβών κατοικιών. Τέλος, στην πέμπτη ζώνη τοποθετούνται τα προάστια, οι πόλεις δορυφόροι και οι πόλεις κοιτώνες. Είναι εκεί από όπου διαφεύγουν ή βρίσκουν καταφύγιο- έστω και προσωρινά- οι εγκληματίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Ελλάδα αποτελούν τα Οινόφυτα, η Χαλκίδα αλλά και η Κόρινθος. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας εντοπίζονται στην περιοχή που περιλαμβάνει την καρδιά της πόλης, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό συναντάται στις κατοικήσιμες συνοικίες της περιφέρειας. Άλλωστε, στην επαρχία οι άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, δίνουν αρκετή σημασία στον διπλανό τους, από ενδιαφέρον ή με τη διάθεση κουτσομπολιού και είναι σε θέση να 'εντοπίσουν' και να καταγγείλουν μία περίεργη συμπεριφορά ή ένα περιστατικό που μπορεί να κρύβει κίνδυνο. Μία θεωρία λοιπόν που γεννήθηκε μέσα από πολλές πράξεις φαίνεται ταιριαστή και επιβεβαιώνεται αρκετές φορές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Το προφίλ του δράστη
Τα στοιχεία που συλλέγει και παρουσιάζει η αστυνομία έχουν να κάνουν περισσότερο με τον αριθμό των εγκλημάτων σε κάθε κατηγορία (κλοπές, ληστείες, ανθρωποκτονίες, σεξουαλική εκμετάλλευση) παρά με την 'ταυτότητα' των δραστών. Αυτοί χωρίζονται σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Αν και η επικρατούσα αντίληψη ενοχοποιεί περισσότερο τους ανθρώπους που προέρχονται από ξένες χώρες, φαίνεται ότι οι Έλληνες κρατούν τα σκήπτρα στην εγχώρια εγκληματική δράση. Συνηθισμένος είναι ο συνδυασμός των δύο. Η ένωση των δυνάμεων με κοινό στόχο την εκμετάλλευση και τον πλουτισμό με άνομους τρόπους μοιάζει ιδανική για αυτούς που δεν λογαριάζουν τίποτα παρά μόνο το κέρδος τους.

Το μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο κόστος
Η εποχή της κρίσης μοιάζει να έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτονται, καταστρώνουν τα σχέδια του και δρουν αρκετοί κακοποιοί. Από την μία μεριά έχουμε τους 'επαγγελματίες' παντός καιρού και από την άλλη τους 'εκ του ασφαλούς'. Οι πρώτοι νοιάζονται μόνο για το να τα πάρουν 'χοντρά'. Είναι οι πρωταγωνιστές σε ληστείες και κλοπές - διαρρήξεις 'υψηλού ρίσκου' (χρηματαποστολές, τράπεζες, πολυτελείς κατοικίες). Την ίδια στιγμή εμπλέκονται σε υποθέσεις εκβιασμών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλά και σε λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Παίρνουν λοιπόν το μεγάλο ρίσκο επιδιώκοντας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα προς όφελός τους.

Η δεύτερη κατηγορία είναι το νέο είδος που θέλει να κερδίσει, αλλά δεν ξανοίγεται πολύ. Προσπαθεί να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με το μικρότερο κόστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μετατόπιση στους λεγόμενους 'εύκολους στόχους' ή στόχους 'χαμηλού ρίσκου'.

Ληστές χτυπημένοι από την κρίση
Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις αστυνομικές αρχές είναι η λεγόμενη 'εύκολη στοχοποίηση'. Ενώ υπάρχει μείωση -για παράδειγμα- σε ληστείες τραπεζών, αυξάνονται διαρκώς οι επιθέσεις σε πολίτες. Επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς που μπορεί να έχουν αφήσει εκτεθειμένη την τσάντα τους. Περαστικοί που καλούνται να δώσουν χρήματα, πορτοφόλια και κινητά με την βία αλλά και άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν βγάλει τα χρήματά του από την τράπεζα και -για τους δικούς τους λόγους- το διέδωσαν στον κοινωνικό του περίγυρο. Αυτοί είναι ο εύκολος στόχος που εξασφαλίζουν στον δράστη τα απαραίτητα κλοπιμαία της ημέρας χωρίς να τον πνίγει το σύννεφο της εύκολης σύλληψης.

Τα είδη των αδικημάτων
Επιπλέον, καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα 'το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών'. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι λιγότερες οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 5,8%, οι ληστείες εντός οικιών σε ποσοστό 12,5%, οι ληστείες εντός καταστημάτων σε ποσοστό 12,3 % και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών σε ποσοστό 2,5%. Την στιγμή που τα σπίτια, τα καταστήματα, οι τράπεζες, τα πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. και οι ταχυδρομικοί διανομείς βλέπουν τον κίνδυνο να απομακρύνεται κάποιες άλλες κατηγορίες υποκύπτουν στην βία.

Καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά και αρκετές επιθέσεις σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα αλλά και σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Στις κλοπές-διαρρήξεις στην Επικράτεια καταγράφεται μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 1,8 %, ωστόσο λιγότερες ήταν οι κλοπές - διαρρήξεις οικιών και ιερών ναών, ενώ αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις υποθέσεων σε ποσοστό 12 %.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 % , οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 %, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 4,2% και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8%.

Η ώρα της σύλληψης
Τα επίσημα στοιχεία των συλλήψεων που πραγματοποίησε η ελληνική αστυνομία σε βάθος πενταετίας δίνουν μία εικόνα αυτών που άπλωσαν χέρι και θώπευσαν την παρανομία:

> Το 2012 συνελήφθησαν συνολικά (183.793) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών-διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, εκβίαση, ηλεκτρονικά εγκλήματα, για καταδικαστικές αποφάσεις κ.λπ

> Το 2013 συνελήφθησαν συνολικά (135.195) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών - διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, εκβίαση, ηλεκτρονικά εγκλήματα, για καταδικαστικές αποφάσεις κ.λπ.

> Το 2014 συνελήφθησαν συνολικά (170.824) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών-διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, εκβίαση, ηλεκτρονικά εγκλήματα, για καταδικαστικές αποφάσεις κ.λπ.

> Το 2015  συνελήφθησαν συνολικά (140.736) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (76.176) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

> Το 2016 συνελήφθησαν συνολικά (273.968) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (68.198) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Τραυματισμοί αστυνομικών
Σ' αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι εκτός από τους κλέφτες υπάρχουν και οι αστυνόμοι. Σε μία προσπάθεια πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας αλλά και στο πλαίσιο τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας οι δράσεις αυξάνονται.

Οι αστυνομικές περιπολίες, σε περιοχές που παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι περιπολίες με ποδηλάτες και ο Αστυνομικός της γειτονιάς. Ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου, τα γραφεία Τουριστικής Αστυνομίας στα αεροδρόμια της Χώρας, το Γραφείο Εξυπηρέτησης  Επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας αλλά και οι διαλέξεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών. Όλα μαζί συνθέτουν ένα πρόγραμμα 'αντίδρασης' απέναντι στο έγκλημα. Όμως στο πεδίο δράσης υπάρχουν και κάποια θύματα. Δεν είναι μικρός ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν τραυματιστεί εν ώρα υπηρεσίας. Τα επίσημα στοιχεία δίνουν τη γενική εικόνα από το 2010 μέχρι και το 2017.

> Το 2010 τραυματίσθηκαν (450) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (273) αστυνομικοί, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

> Το 2011 τραυματίσθηκαν (635) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (367) κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

> Το 2012 τραυματίστηκαν (304) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (448) αστυνομικοί, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

> Το 2013 τραυματίσθηκαν (111) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (399) αστυνομικοί, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

> Το 2014 τραυματίσθηκαν (134) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (320) αστυνομικοί, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

> Το 2015 τραυματίσθηκαν (126) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (462) αστυνομικοί, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής

> Το 2016 τραυματίσθηκαν (143) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (405) αστυνομικοί, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

> Το έτος 2017 τραυματίσθηκαν (113) αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και (262) αστυνομικοί, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

(Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου, Αστυνόμο Β').

Γιώργος Βλαχογιάννης
Share on Google Plus

Μήνυμα σχετικά με τα σχόλια σας...από.. Κωνσταντίνος Α.

Για περιπτώσεις αναπαραγωγής άρθρων μας,διαβάστε πρώτα τους Όρους Χρήσης © www.eglimatikotita.gr

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το eglimatikotita δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα ή διευκρινίσεις μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο Email της διαχείρισης.ΕΔΩ .
Ή μπορείτε και να αφήσετε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ

Υ.Γ..Το eglimatikotita.gr είναι τελείως ανεξάρτητο blog και δεν παίρνει εντολές από πολιτικά γραφεία και απο-κόμματα.Βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του και σε κανέναν άλλον.Εαν θέλετε να στηρίξτε την προσπάθεια μας και γενικότερα την ανεξάρτητη ενημέρωση,μπορείτε να πατήστε εστω και ένα κλίκ στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.Ευχαριστώ.

Δείτε πιο κάτω μερικά απ τα πιο δημοφιλή μας άρθρα....
  Blogger Comment
  Facebook Comment

1 σχόλια :

 1. Ανώνυμος1/25/2018 2:53 π.μ.

  σου προκαλει πραγματικη θλιψη διαβαζοντας τα δελτια τυπου της αστυνομιας αναφορικα με τους ελεγχους της σε ολη την επικρατεια και βλεποντας την αναλογια αλλοδαπων-ελληνων οπου στην ''καλυτερη'' περιπτωση ειναι 1 αλλοδαπος προς τρεις ελληνες και στην χειροτερη πλειοψηφουν οι αλλοδαποι(στις προσαγωγες και στις συλληψεις δεν τιθεται ζητημα εκει οι αλλοδαποι πλειοψηφουν) που δειχνει ποσο τεραστιος ειναι ο βαθμος πληθυσμιακης αλλοιωσης της πατριδας μας και το 99,99% των αλλοδαπων σε αυτους τους ελεγχους μια χαρα χαρτια εχουν,εχουν ουσιαστικα νομιμοποιησει τον εποικισμο της πατριδας μας,που αποδεικνυεται και απο το γεγονος οτι σε εναν τετοιον ελεγχο οπου εκατονταδες αλλοδαποι θα ελεγχθουν ελαχιστοι αλλοδαποι θα προσαχθουν και ακομη λιγοτεροι τελικα θα συλληφθουν για διαφορα αδικηματα που ειτε αυτοι εχουν χαρτια ειτε οχι δεν απελαυνονται

  το θλιβερο ειναι(μαλλον με οδηγια απο το υπουργειο)οτι ολοενα και περισσοτερα δελτια τυπου της αστυνομιας δεν εμφανιζουν την αναλογια αλλοδαπων-ελληνων σκοπιμα απλα πετανε καποιους αριθμους τοσοι ελεγχθηκαν τοσοι προσαχθηκαν και τοσοι τελικα συνεληφθηκαν ωστε ο ελληνας πολιτης να μην ενημερωθει και να μην αντιδρασει στον εποικισμο και την πληθυσμιακη αλλοιωση της πατριδας του

  ευστοχο σχολιο φιλου

  '' Christos-1987 :Φίλε...πιστεύω ακράδαντα πλέον,πως στον ''ενεργό-νεανικό'' πληθυσμό της χώρας (απο 16-40 ετών) πρέπει να βρισκόμαστε περιπου στο εξής ποσοστό:60-65% Έλληνες εναντι 35-40% αλλοδαποί πάσης εθνικότητας.
  Το βλέπεις πλεον καθημερινα..Στο λεοφωρειο,στις δουλειες,στα σχολεία,στις πλατείες,στους δρομους,στις πολυκατοικιες,στα χωρια,παντού..Η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που γέρνει την πλαστικα υπερ των Ελλήνων και έτσι δεν εχουμε την αίσθηση οτι ζούμε στο Ισλαμαμπαντ ή στα Τιρανα ειναι οι ηλικιωμενοι(60ετών+..)που είναι πάρα πολλοί στην χώρα.
  Η χώρα εποικιστηκε απο άκρη σε άκρη συστηματικά και χωρις καμια αντιδραση.Ο Έλληνας την 20ετια 1990-2010 ήταν απασχολημένος με το πώς θα πάρει σπίτι και εξοχικό,πως θα πάρει μερσεντικό-bmwδικό,πως θα φοροδιαφύγει το κράτος,πως θα χωθεί στο δημόσιο,πως θα παει διακοπες 30 μερες τον χρόνο και πόσα λουλούδια θα πετάξει στις πίστες...Στην χώρα βεβαια αυτη την 20ετία διαλύθηκε όλη η βιομηχανία και βιοτεχνία,η ανεργία πήγε στο 25% και μπήκαν στην χώρα γυρω στα 2 εκατομύρια αλλοδαποι αλλά και ποιος χέστηκε;
  Το συμπερασμά μου:Δεν υπάρχει σωτηρια για αυτή την έρμη την Πατριδα..''

  ΑπάντησηΔιαγραφή